Strafferente: 279 prosent - hilsen NRK

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Betaler du NRK-lisensen én dag for sent, må du punge ut.

04.05.11 12:32

Glemte du å betale lisensavgiften innen 31. januar? Du er ikke alene. Ved hver av lisensens to årlige terminforfall «glemmer» cirka 270.000 nordmenn å betale regningen.

Det tjener NRK fett på.

Ferske tall NA24 har mottatt viser at NRK i 2011 ligger an til å tjene cirka 95 millioner kroner på trege lisensbetalere.

Beløpet utgjør to prosent av NRKs totale årlige inntekter på omlag 4,77 milliarder kroner.

- Av våre cirka 1,8 millioner lisensbetalere var det 13,94 prosent som ikke betalte innen fristen 31. januar og derfor får tilleggsavgift. Det ble innbetalt 45 millioner kroner i tilleggsavgift for første termin 2011, en nedgang på en prosent sammenlignet med i fjor. Nedgangen vil jeg tilskrive økende bruk av avtalegiro. Budsjettet vårt for tilleggsavgiften i 2011 er på totalt 96 millioner kroner, sier leder av NRKs lisensavdeling Freddy Lysfjord til NA24.

Får lov å ta mer betalt
Det spesielle med NRKs straffegebyr ved forsinket betaling er at vår største allmenkringkaster kan ta seg mer betalt enn andre.

Kringkastingsavgiften er med hjemmel i forskrift om fjernsynsmottagere §3 unntatt de ordinære lovbestemte begrensninger for forsinkelsesrente og purregebyr.

I forskriften heter det at tilleggsgebyr kan innkreves, men NRK innkrever den også om du betaler før purring blir sendt ut.

NRK tillater ofte at du betaler en eller to dager for sent, men etter det må du ubønnhørlig ut med 15 prosent av fakturabeløpet i gebyr, eller tilleggsavgift som det formelt heter. NRK deler opp den årlige kringkastingsavgiften på 2294 kroner i to like deler.

Du skal derfor betale 1147 kroner to ganger i året. 15 prosent-regelen, som er fastsatt av Stortinget, betyr at du må punge ut med 172,05 kroner dersom du betaler for sent.

Til sammenligning kan banker, vanlige bedrifter og kreditorer ta maksimalt 61 kroner i forsinkelses- eller purregebyr. NRK kan altså ta nesten tre ganger så mye.

Har du blitt utsatt for skyhøye strafferenter? Send inn ditt tips her

Strafferente på 279 prosent
Leker vi oss litt med tall viser regnestykket at NRKs tilleggsavgift representerer en effektiv strafferente på 279 prosent. Vi har da tatt hensyn til NRKs betalingsregler som sier at du kan drøye å betale den opprinnelige fakturaen med 50 dager før ytterligere omkostninger inntreffer.

Et analogt regnestykke (samme fakturabeløp) for vanlige kreditorer viser at den effektive strafferenten tilsvarer 184 prosent.

En annen forskjell er at lov om forsinkelsesrente sier at kreditorer kan ta maksimalt 61 kroner i purregebyr. De behøver altså ikke kreve purregebyr i det hele tatt. Hos NRK er det ingen nåde.

Ikke alene
Til NRKs forsvar skal det si det sies at også andre statlige insitusjoner tar seg fett betalt. Betaler du for eksempel studielånet noen får dager for sent må du punge ut med hele 280 kroner i purregebyr.

Det er ikke alle som er enig i at statlige institusjoner og spesielt NRK kan ta høyere gebyrer enn det loven foreskriver for andre.

Omstridt straffeavgift
NRKs tilleggsavgift har flere ganger vært opp i Stortingets spørretime. Senest i 2008 da Bjørg Tørresdal (KrF) spurte daværende kultur- og kirkeminister Trond Giske om berettigelsen av NRKs høye tilleggsavgift.

Giske svarte blant annet: "...Jeg vil understreke at NRK ikke ilegger fakturagebyr eller inkassogebyr, og at dagens tilleggsavgift skal dekke alle omkostninger NRK har i prosessen til og med utsendelse av varsel om inkasso..."

Se hele spørsmålet og svaret her.

Hva synes du om NRKs tilleggsavgift? Si din mening i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.