*Nettavisen* Økonomi.

SV til skattekrig mot Google og Facebook

VALEN: Snorre Valen i SV. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Økt pressestøtte og særnorske skattegrep mot giganter som Facebook, Apple og Google. I sitt nye programutkast lanserer SV en krisepakke for å redde norske medier.

08.12.16 15:59

– Mediemangfoldet er under press. Spredning av falske nyheter og ren propaganda er til å miste nattesøvnen av, sier programkomiteens leder Snorre Valen.

Han mener det ikke er tilstrekkelig å vente på internasjonale skatteregler. I andreutkastet til nytt partiprogram foreslår SV å innføre nye regler for flytting av overskudd, med kildeskatt på royalties og lisenser.

Les også: Google skatter kun for én promille av inntektene i Norge

– Urettferdig

Hensikten med skattereglene er å beskytte norske medier mot det partiet mener er urettferdig konkurranse.

– At store internasjonale aktører stikker av gårde med annonseinntektene uten å betale skatt og konkurrere på like vilkår, bidrar til å svekke norsk offentlighet, sier Valen.

Les også: Redaktør håper på mer skatt for Facebook og Google
Les også: Facebook godtar å betale millioner i skatt i UK

SVs programutkast, som skal behandles i landsstyret før det endelig blir vedtatt under landsmøtet til våren, går også inn for økt pressestøtte. Samtidig skal allmennkringkasterne styrkes og NRK få mer penger.

Også Aps medieutvalg har tatt til orde for å skattlegge selskaper som Facebook og Google – og bruke pengene på norsk journalistikk. Det samme gjør Miljøpartiet De Grønne.

– Vi oppfordrer statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Linda Helleland (H) til å ta initiativ overfor EU for å avklare hvordan skattepolitikken overfor internasjonale selskaper skal håndteres, sier MDGs Une Aina Bastholm til NTB.

Fordeling

Rundt 1.600 politiske endringsforslag har kommet inn fra medlemmer og uavhengige fagfolk i arbeidet med SV-programmet. Om lag halvparten er tatt inn i utkastet som nå foreligger. Det er første gang partiet har en så åpen programprosess.

– Fordelingspolitikken gjennomsyrer hele programmet. Skjev fordeling og økende ulikhet forklarer høyrepopulismens frammarsj i Vesten, mener Valen.

Et nytt og mer progressivt skattesystem – med boligskatt – er den sentrale ingrediensen i SVs oppskrift for omfordeling. I tillegg tar partiet til orde for økt barnetrygd og egenandelstak på tannhelse.

– Heldagsskolen er også et viktig grep for å utjevne forskjeller, sier SVs nestleder og finanspolitiske talsmann. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag