NA24.no

Syvende far i huset

Sist oppdatert:
Hans-Tore Bjerkaas er den syvende kringkastingssjefen. Han er ikke skremt etter en måned på toppen.

- Jeg er blitt godt mottatt og folk her har vært hensynsfulle. De har ventet med å komme med de tunge sakene. I hvert fall de første dagene, men ikke så veldig lenge, sier Hans-Tore Bjerkaas og smiler bredt.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Vi sitter i salongen på hans «nye» kontor. Utenfor vinduene speiler solen seg i de hvite veggene han har tatt kontrollen over for de neste fem årene. Bjerkaas løper fra møte til møte og arbeidsmengden har vokst seg gradvis større og tyngre. Likevel virker kringkastingssjefen avslappet - om enn utenpå.

- Jo, han er veldig hyggelig, forteller ei av damene som jobber på kringkastingssjefens forværelse før intervjuet tar til.

Krevende
Det er tre uker siden Bjerkaas ble tildelt et overdimensjonert nøkkelkort og ble landets sjuende kringkastingssjef. Samme dagen fremmet Fremskrittspartiet forslag i Stortinget om å gradvis avskaffe kringkastingsavgiften, slik partiet av og til gjør.

Og selv om NRKs økonomi kan karakteriseres som et mareritt, med planlagte underskudd og begrenset økonomisk handlingsrom, er den nye kringkastingssjefen forholdsvis fornøyd med midlene han har til rådighet.

- Nei, altså, jeg forholder meg til de rammevilkårene vi får. Men NRK blir fremholdt som en oppegående allmennkringkaster som politikerne er stolte av. Med teknologiskiftet skulle jeg nok likevel ønsket at vi vant større forståelse for større inntekter, sier Bjerkaas i et rolig toneleie. Han virker ikke så altfor bekymret.

Likevel, NRK fikk ikke de hundre millionene som ledelsen ba om i fjor høst for å starte tre tv-kanaler. Det kommer ikke til å bare bli lett.

- Ja, det blir vanskelig og krevende, samtykker Bjerkaas.

Kommers statsbedrift
Under Bernanders periode som kringkastingssjef er det ryddet opp i økonomien og NRK har fått økte inntekter fra kommersiell aktivitet. Et alternativ for å møte politikernes motvilje med å bevilge penger til nye kanaler kan være å øke den kommersielle aktiviteten.

- Nei, det er ikke et alternativ, svarer Bjerkaas kontant og fortsetter:

- Det nivået vi er på når det gjelder kommers aktivitet er i prinsippet der vi må og bør være. Lisensen viktigste inntektskilde nå og i fremtiden og vi har ikke lov til å drive kommers på basiskanaler.

Nett for liten og stor
NRK skiller seg spesielt ut på nettet i forhold til sine statskontrollerte «søstre» Europa rundt. For NRK har reklame på sine nettsider – noe for eksempel verken svenskene eller danskene har. Nettet er fremtiden også for satsingen i NRK fremover.

- Ja, vi kommer med flere portaler og det er en del av tenkingen om å tydeliggjøre tilbudet vi har på nettet. I dag er det så stor blanding av innhold på sidene våre, forteller Bjerkaas.

- Hva skal NRK da lansere på nettet?

- Mest konkret er barn, i forkant av lanseringen av barnekanalen kommer vi med en egen portal for barn – og så får vi se hva som skjer videre.

Nisje for alle
Denne høsten endrer NRK sin ene tv-kanal til å bli en nyhets- og aktualitetskanal, og setter samtidig i gang med en ny barnekanal på tv. Men spesielt nyhetskanalen synes å få en trang fødsel da journalistene i NRK-nyhetene mener det ikke er ressurser til kanalen. Slik er det ikke i den kommersielle konkurrenten TV 2, hvor den ene etter den andre nisjekanalen kommer på lufta.

- Hender det at du blir misunnelig på TV 2 fordi de setter i gang kanaler så mye lettere?

Bjerkaas lener seg tilbake i den gamle lenestolen.

- De kommersielle vurderingene som ligger til grunn for nisjekanalene i TV 2 er det nok lettere å finne begrunnelse for i det kommersielle markedet enn her. I NRK er det viktig at tilbudet vi gir dekker våre forpliktelser og når ut til alle i Norge. Vi får ikke økte inntekter med økt produksjon – så dermed må vi gå varsomt. Det er underordnet for oss om vi kommer med et bredt spekter, men at vi produserer den kvaliteten vi ønsker. Det er spennende om de kommersielle kringkasterne kan regne hjem sine nisjeinvesteringer. Men det er andre som har den hodepinen, ikke jeg.

Bjerkaas sitter med foldede hender og smiler enda litt bredere.

Multipublikummet
Bjerkaas er tv-seeren fra helvete. Ikke fordi han sitter i god stilling, med god lønn og en god bakgrunn – akkurat de seerne konkurrent Valebrokk vil ha til å se på sine kanaler. Bjerkaas er nok ikke den rette likevel.

- Ehm, jeg svarte jo etter at jeg fikk jobben at jeg ofte ser på tv. Da jeg var kringkastingsdirektør så jeg veldig mye av nødvendighet. Dermed var det en lettelse å bli distriktsredaktør for da slapp jeg å se av plikt, og da så betydelig mindre tv. Det er overdrivelse å si at kringkastingssjefen må se mye på kanalen. Men det er klart at jeg føler det som en plikt, så jeg ser nok mer nå enn da jeg var i Tromsø.

- Hva ser så Hans-Tore Bjerkaas på når han slår på tven?

- Jeg ser jo nyheter, det har jeg jo gjort hele tiden. Og jeg har fulgt med på enkelte dramaserier på NRK, og så er jeg jo innom helgeunderholdningen. Av og til blir det også en og annen spillefilm. Og så fotball da, det blir det en del av. Fotball er hobby. Ofte er jeg flermedial når jeg ser tv. Jeg leser bøker og aviser parallelt med at jeg ser på ting som ikke krever full konsentrasjon, som for eksempel fotball.

Stusselig uten NRK
Gjennom to ganger fem år kan Bjerkaas bli med på sette sitt preg på statskanalen. Og han har klare tanker om hvor NRK bør være om fem år.

- Jeg har, ... altså min ambisjon er at NRK etter teknologiskiftet fortsatt skal ha en sterk og viktig plass i folkets bevissthet. De skal fortsatt se at NRK utgjør en forskjell, og at tilbudet blir stussligere uten oss. Og det er ikke en selvsagt oppgave, for tilbudet og oppgavene blir mangedoblet. Så det er egentlig en stor ambisjon – men det er den jeg har.

Alarmen på telefonen til Bjerkaas piper for å minne ham på at det snart er tid for et nytt møte. Det er hektiske dager for kringkastingssjefen, og mer kommer. I disse dager forberedes NRKs bidrag til mediemeldingen – slikt krever.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere