*Nettavisen* Økonomi.

Taper 60 millioner på Start

Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)

Sparebanken Sør går på en solid tapsbombe.

17.02.09 11:59

- Jeg er ikke fornøyd med resultatet i det hele tatt. Det er skuffende at vi ikke klarer å oppnå et resultat på tilsvarende nivå som fjoråret. Vi har økte tap på utlån, og en stor del må tilskrives Start, sier banksjef Morten Kraft i Sparebanken Sør til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Sørlandets største bank leverte tirsdag resultatet for 2008, og tallene er begredelig lesning. Banken taper hele 60 millioner kroner på engasjementet i fotballklubben Start. Dette kommer som en følge av en aksjenedskrivning på 16 millioner og et utlånstap på 47 millioner kroner.

- På grunn av noen utjevningseffekter i regnskapet blir det samlede tapet på Start rundt 60 millioner kroner, forklarer Kraft.

Sammen med tap på verdipapirer, og et tap 47 millioner kroner i eiendomsmeglerkjeden ABCenter, tvinger Start-tapet bankens resultat ned i minus 22 millioner kroner etter skatt. Dette er en forverring på hele 260 millioner kroner ifra samme tid i fjor. 2007 ga et overskudd på 238 millioner kroner etter skatt.

- Har ingen sammenheng
- Har dere gått på en solid bom med engasjementet i Start?

- Nei. Dette har ingenting med sponsoratet i Start å gjøre. De betydelige tapene kommer som følge av et ordinært engasjement. Det som gikk så galt, var at Sør Arena ble betydelig dyrere enn planlagt. Eierne klarte ikke innfri forpliktelsene. Da var dette en helt ordinær sak som vi måtte ta over. Du kan si at vi skulle kanskje ikke vært bank for byggingen av stadionanlegget. Men det å se dette i sammenheng med å være sponsor og ha navnerettighetene til Sør Arena, det gjør jeg ikke. Jeg mener at det å være sponsor, det er noe helt annet, som ligger helt utenfor den ordinære bankvirksomheten, mener Kraft.

- Men du ser at folk kan ha vansker med å skille mellom dere som Start-sponsor og deres bankengasjement?

- Det gjør jeg. Jeg ser fort at folk kan blande sammen det ene og det andre. Men da vi valgte å gå inn å ta eierskap i Start, så vi at alternativet ville være mye dårlige for oss. Vi forholdt oss kun til det som var bankens interesser økonomisk, forklarer Kraft.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fædrelandsvennen

- Vil ikke tjene penger på Start
Kraft sier seg enig i at det er paradoksalt at banken skal tape så mye penger på fotballklubben i Kristiansand. Banksjefen gjør det klart at banken ikke er noen langsiktig eier, og skal ut så fort det er forsvarlig.

- Så dere venter ikke å tjene penger på Start?

- Jeg har ingen ambisjoner på at man skal tjene noe særlig på å eie en fotballklubb i Norge. Det vi må satse på, er å finne noen som har lyst og ambisjoner og som kanskje ser forretningsmuligheter som ikke jeg gjør.

- Men får dere solgt Start når du sier man ikke kan tjene penger på fotball?

- Ja, det viser seg jo at folk har kanskje større forretningsteft enn det jeg har når det gjelder Start. Gjennom å kjøpe og selge spillere, kan det ligge en fortjeneste. Men det krever en helt annen aktivitet enn det vi er innstilt på å utøve, sier Kraft.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Totalsummen teller
Kraft mener at hvis man hadde tatt bort de store tapene på Start og ABCenter ville Sparebanken Sør levert et ganske normalt resultat. Han er også forsiktig optimist når det gjelder 2009, og håper at inneværende år skal bli bedre for Sparebanken Sør.

En sammenligning med de andre storbankene på Sørlandet, Sparebanken Pluss og Sparebank 1 SR-Bank setter Sparebanken Sør i et heller dårlig lys.

Målt i resultat før skatt i prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital landet Plussbank på 0,83, SR-Bank på 0,58 mens Sparebanken Sør kom ut med stusslige 0,07 prosent.

- Bankdriften totalt sett er vi fornøyd med. Men det er totalsummen som teller, og det må man bare «face», fastslår Kraft.

- God soliditet
Resultatet for fjerde kvartal viser også at banken opplevde en innskuddsnedgang i bedriftsmarkedet på hele 8,9 prosent.

- Er det Rasmussengruppen som trakk seg ut?

- Jeg kan ikke kommentere enkeltinnskudd. Det som skjedde på høsten i fjor, var at flere av de store innskuddene ble tatt ut. Kundene begynte å bli engstelige og de plasserte pengene i mange banker, i stedet for i noen få. I og med at vi er en så stor markedsaktør, merket vi denne effekten veldig godt. Vi har nå sett at det har stabilisert seg utover året, forklarer Kraft.

Banksjefen mener at Sparebanken Sør er en solid bank med tanke på Kjernekapitaldekningen på 11,4 prosent.

- Vi føler at vi har en god soliditet, per dato har ikke vi noen planer om å ta i bruk bankpakke to. Men vi følger situasjonen nøye, sier Kraft.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.