*Nettavisen* Økonomi.

Tapte «horekamp»

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

«HORE! HORE! HORE! De taktfaste ropene truet med å overdøve Annette Trettebergstuen», ble for drøy kost.

24.05.12 15:05

Dagbladet fikk kritikk i Pressens Faglige Utvalg (PFU), da utvalget i dag behandlet en klage fra LO på en kommentarartikkel i forbindelse med striden om det såkalte vikarbyrådirektivet.

Kommentaren, som er ført i pennen av Dagbldets kjente kommentator, Marie Simonsen, omhandlet en LO-demonstrasjon utenfor Stortinget ogstarter slik:

«HORE! HORE! HORE! De taktfaste ropene truet med å overdøve Annette Trettebergstuen».

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Et annet sted i artikkelen het det at «Det er underlig å se en gjeng godt voksne menn rope «hore» til en ung stortingsrepresentant».

Her kan du lese hele PFUs uttalelse og saksdokument

LO klaget artikkelen inn for PFU, med påstand om brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om krav til kildekritikk og opplysningskontroll.

Utvalget skriver dette i sin uttalelse:

- Utvalget er enig med klager i at det er en avgjørende forskjell på enkelte tilrop og taktfaste rop, da det siste rammer alle som deltok i demonstrasjonen og LO som arrangør. I lys av dokumentasjonen som foreligger, finner ikke utvalget det tilstrekkelig dokumentert eller sannsynliggjort at hore-ropene var taktfaste og at ropene truet med å overdøve Anette Trettebergstuen. Sett i lys av påstandenes konstaterende form, og at Dagbladets kommentator ikke selv var til stede, mener utvalget at kommentatoren burde tatt flere forbehold i teksten, eller på annen måte informert leserne om kilden bak opplysningene. Dagbladet har opptrådt kritikkverdig.

Se klipp fra demonstrasjonen her

HTML EMBED

Dagbladet avviser klagen
- Vi fastholder at kommentarartikkelen gir et dekkende bilde av hva som skjedde under demonstrasjonen, og at vi hadde et tilstrekkelig kildegrunnlag for å omtale hendelsene slik vi har gjort. Debatten i ettertid har vist at det er viktig å belyse den åpenlyse trakasseringen Trettebergstuen ble utsatt for under appellen, skriver avisen i tilsvar til klagen.

Når det gjelder selve beskrivelsen, «taktfaste rop», skriver Dagbladet:

- Det kan reises spørsmål om horetilropene ble ropt «taktfast», slik det fremkommer i kommentaren, eller om dette er tilspisset. Det er uansett helt urimelig å tolke teksten som en beskyldning om at 2000 mennesker ropte hore i takt. Simonsen beskriver ”en gjeng godt voksne menn” og slik hun forsto sine kilder var det en gjeng foran som ropte ukvemsord, deriblant hore, i stedet for «veto».

- Sett i lys av påstandenes konstaterende form, og at Dagbladets kommentator ikke selv var til stede, mener utvalget at kommentatoren burde tatt flere forbehold i teksten, eller på annen måte informert leserne om kilden bak opplysningene, lyder juryen.

- Dagbladet har opptrådt kritikkverdig, skriver juryen i sin begrunnelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.