NA24.no

Tar livet av dusteavtale

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)
Sist oppdatert:
En av mediebransjens mest forhatte avtaler er endelig puttet i skuffen.

Onsdag ble det klart at den omstridte filmsatsparagrafen fra 1966 avvikles. Avtalen sikret typografene herredømme over de datamaskinene som ble benyttet til produksjons av papiraviser. Frem til 80-tallet fikk journalistene faktisk ikke lov til å legge inn sine saker i storavisenes datasystemer. En dispensasjonsordning kom imidlertid på plass etter at typografene ble skremt av den australske mediemogulen Rupert Murdoch.

Vinteren 1986 hadde Murdoch i all hemmelighet flyttet produksjonen av alle avisene sine til et nytt lokale, og typografene mistet jobbene sine. I stedet ble de erstattet med ansatte som var organisert i elektrikerforbundet. Murdochs mye omtalte revolusjon innen avisproduksjonen ble et skremmeskudd for typografene, som altså sa ja til en dispensasjon om at journalistene kunne legge inn sakene i avissystemet direkte.

- Det er fremforhandlet en anbefalt rammeavtale om arbeidsfordelingen på redaksjonell desk. Dermed er den omstridte filmsatsparagrafen fra 1966 i ferd med å bli historie. Vi er svært fornøyd med at vi nå har funnet en løsning på et omstridt og mangeårig tema, skriver adm. direktør i MBL, Arvid Sand.

Med den nye avtalen kan medarbeiderne når de har kompetanse til det, ta ansvar for hele sidefremstillingen fra redigering til ferdig side.

- Det betyr at bedriftene vil kunne få til en mer effektiv produksjon og den enkelte arbeidstager vil få mer utfordrende arbeidsoppgaver, skriver Sand.

Det er Mediebedriftenes Landsforening, Fellesforbundet og Norsk Journalistlag som sammen er blitt enige om hvordan arbeidet på desken skal organiseres i fremtiden. Avtalen legger til rette for at partene lokalt kan bli enige om hvordan arbeidet skal organiseres. Avtalen legger til rette for garantier i forhold til lønn og opplæring, og at ingen kan sies opp eller få redusert stilling som følge av selve avtalen.

Avtalen skal gå til endelig godkjenning i styrene hos de tre partene før den kan tre i kraft.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere