*Nettavisen* Økonomi.

Ted Turner: Gud snakker til oss

Foto: PHIL McCARTEN (Reuters)

Mannen som har kalt kristendom en «religion for tapere» har sett lyset - midt i oljesølet.

19.05.10 08:28

Han er kjent som «The Mouth of the South», og ikke minst som grunnleggeren av CNN.

Nå har Ted Turner slengt med leppa igjen. I et intervju med CNN sier mediemogulen - som er kjent for sin avsky mot kristendom - at oljekatastrofen i Mexico er et bestillingsverk fra selveste Gud.

Se intervjuet nederst i saken.

- Det kan ha vært Gud. Han sender oss en beskjed, sa Turner til en mildt sagt overrasket Poppy Harlow i CNN.

«The Mouth of the South» har tidligere hånet folk som tror på Gud, og sagt at «kristendom er en religion for tapere». I sin tid kalte han også kollegaer som markerte askeonsdag for «Jesus freaks».

Det er også blitt spekulert i at hans ekteskap med Jane Fonda gikk til helvete i 2001 - nettopp fordi hun begynte å tro på Gud.

Men nå har også Ted Turner sett lyset, eller i hvert fall begynt å vakle i sin hedningtilværelse.

Gud: - Ikke drill
- Jeg er ingen virkelig religiøs person, men jeg lurer på om Gud på denne måten sier at han ikke vil at vi skal bore i havet, sa Turner i intervjuet.

Og den gamle forretningsmannen gav seg ikke der:

- Like før oljekatastrofen hadde vi gruveulykken i West Virginia der 29 arbeidere mistet livet. Kanskje Vårherre er lei av at vi kapper toppene av fjellene i West Virginia bare for å få mer kull, påpekte Turner.

CNN-grunnleggeren gjorde det også klart at han mener USA nå må finne nye energiløsninger.

Hodene har begynt å rulle
Mens Turner overrasket nasjonen på CNN, får kontrollmyndighetene i USA nå refs for oljekatastrofen.

Chris Oynes, leder for det statlige organet som kontrollerer oljebransjen, er det første hodet som ruller etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Kontrollorganet for oljebransjen har fått massiv kritikk for å være slappe med å håndheve sikkerhetsreglene for offshorebransjen. Derfor måtte Oynes fratre sin stilling.

Dette skjer samtidig som USAs president Barack Obama har bestemt seg for å opprette en uavhengig kommisjon som skal granske oljeutslippet.

Kommisjonen vil være tilsvarende lik den kommisjonen som gransket ulykken med romferjen Challenger.

Under sterkt press
Obama-administrasjonen har vært under sterkt press etter at oljeriggen Deepwater Horizon havarerte 20. april.

Ulykken krevde elleve menneskeliv, og store mengder med olje lekker ut i havet fra en utblåst oljebrønn. Oljen truer ikke bare det svært sårbare kystområdet i delstaten Louisiana, men er også i fare for å drive mot Florida. Her kan store korallrev bli rammet.

Tirsdag må innenriksminister Ken Salazar møte i Senatet og svare for lovgivningsmessige feil som kan ha bidratt til den katastrofale ulykken, skriver The Times.

Samtidig opplyser oljeselskapet BP at de nå klarer å suge opp en femtedel av oljen som stadig strømmer ut i havet. Selskapet har gjort en rekke forsøk på å stanse lekkasjen uten å lykkes. Neste forsøk skjer senere i uken.

- Vårt neste forsøk på å stanse strømmen av olje, vil skje senere denne uken eller tidlig i helgen. Hvis vi lykkes, så vil dette føre til at hendelsen er over, sier BPs operasjonsleder Doug Suttles, skriver avisen.

Fylles med slam og mudder
Forsøket går ut på å fylle oljebrønnen med tonnevis av slam og mudder, for deretter å forsegle brønnen med sement.

Ifølge estimater lekker 5000 fat med olje ut i Mexicogolfen hver dag. Redningsarbeidere jobber også intenst med å forsøke å oppløse oljen som ligger og driver på vannoverflaten.

Så langt er det blitt brukt over to millioner liter med omstridte kjemikalier, som kritiske røster hevder kan skade sjølivet.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.