*Nettavisen* Økonomi.

Telenor avviser piratkrav

Foto: (Montasje/Nettavisen)

- Vi synes platebransjenes krav er helt feilaktige og er en farlig vei å gå, mener Telenor.

02.03.09 14:43

- Vi er ikke rette adressat i dette tilfellet. Som internettleverandør har ikke vi gjort noe ulovlig, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor Norge.

NA24 - din næringslivsavis

I en pressemelding sendt ut mandag ettermiddag skriver Telenor at selskapet avviser kravet om å stenge tilgangen til det svenske nettstedet The Pirate Bay.

- Mangler grunnlag
- Det finnes ikke juridisk grunnlag for å pålegge internettleverandører å kontrollere og/eller vurdere innholdet brukerne laster ned, skriver Telenor i meldingen.

Dermed risikerer Telenor å bli saksøkt av platebransjen i Norge, som har varslet søksmål dersom Telenor ikke stenger tilgangen.

- Vi har registrert at platebransjen har vært veldig klokkeklare på at de skal saksøke oss dersom ikke vi gir etter, men vi mener det er feil både fordi vi ikke er riktig adressat, og ikke minst fordi dette er en farlig vei å gå. At vi som internettilbyder skal vurdere hvilke nettsteder våre kunder skal få tilgang til er problematisk, for å si det mildt, sier Lessum til NA24.

- Saken er diskutert både i juridisk avdeling i Telenor, og ikke minst på et overordnet, strategisk nivå. Vi ønsker ikke en rettssak, men skulle den komme er vi forberedt på det, fortsetter Lessum.

Platebransjen vs Telenor
Det er advokatfirmaet Simonsen Advokatfirma DA som har fremsatt kravet om å stenge tilgangen på vegne av IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), Norsk Videogramforening og Norske Filmbyråers Forening, om å stenge internettilgangen til det svenske nettstedet The Pirate Bay.

- Telenor mener at internettleverandører ikke har medvirkningsansvar for handlinger kundene utfører på Internett. Vi følger gjeldende lover og regler, og kan ikke se at det er juridisk grunnlag for at en internettleverandør skal ivareta digitale rettighetshaveres interesser og stenge ute enkeltnettsteder, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mener plateselskapene har skylden
Telenor sammenligner kravet fra Ifpi med at Posten skulle få lov til å åpne og lese brev for deretter å avgjøre hvilke som skulle leveres.

- Telenor sympatiserer med rettighetshavere som får sitt innhold ulovlig distribuert, men vi mener at det blir galt å holde internettleverandørene ansvarlige for eventuelle ulovligheter begått på nettet av brukerne, sier Ragnar Kårhus.

Det norske selskapet skriver videre at det er plateselskapene selv som har skylden for situasjonen som har oppstått.

- Problemet er at forretningsmodellen for salg av digitalt innhold på mange måter er foreldet og ikke har tatt internetthverdagen inn over seg, skriver Telenor.

- Problemet ligger ikke hos internettleverandørene, men hos rettighetshaverne selv. Telenor mener det er rettighetshavernes oppgave å utvikle bærekraftige forretningsmodeller for innhold levert over Internett.

- Folk vil helst betale
Selskapet sier samtidig på at det er mulig å finne gode forretningsmodeller, og peker i særdeleshet på iTunes, samt Telenors egen suksess med ringetoner.

- Vår erfaring er at folk helst vil betale for lovlige varer også på nett, dersom pris og tilgjengelighet er god, og kvalitet og brukeropplevelse holder mål, sier direktør Ragnar Kårhus.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.