NA24.no

Telenor og Telia går sammen

Administrerende direktør Søren Abildgaard i Telia (T.V) og administrerende direktør i Telenor Danmark, Jon Erik Haug.(T.H)
Administrerende direktør Søren Abildgaard i Telia (T.V) og administrerende direktør i Telenor Danmark, Jon Erik Haug.(T.H) Foto: Ernst Tobisch/Søren Svendsen /Montasje
Har store ambisjoner i Danmark.

Telenor og Telia har inngått avtale om nettverksdeling for å lage Danmarks beste mobil-nettverk. Avtalen kommer til å få stor betydning både for kundeopplevelsen og for selskapenes øko-nomi.

Det er en historisk dag i den danske telebransjen. Nordens to største teleoperatører, Telia og Telenor, inngår en avtale om å dele mobilnettverk i Danmark. Samtidig etablerer Telia og Telenor et felles infrastrukturselskap som skal bygge det felles nettverket. Avtalen omfatter både 2G, 3G og 4G (LTE), og ambisjonene med avtalen er store:

- Det er en milepæl at vi nå har besluttet å slå våre nettverksinvesteringer og vår nettverkskompetanse sammen. I fellesskap vil vi skape Danmarks beste mobilnettverk og dermed gi de beste kundeopplevelsene på smartphones, tablets og mobilt bredbånd, sier administrerende direktør Søren Abildgaard i Telia og administrerende direktør i Telenor Danmark, Jon Erik Haug.

Store ambisjoner i Danmark
Gjennom denne avtalen gir de to selskapene hverandre adgang til eksisterende master i områder der de ellers måtte bygget hver for seg. Dessuten vil Telenor og Telia i framtiden bygge nye mobilmaster i fellesskap. Dermed reduserer Telia og Telenor utgiftene til mobil infrastruktur, samtidig som at det felles nettverket bygges ut raskere enn de to selskapene ville kunnet gjøre hver for seg.

- Både Telia og Telenor har store ambisjoner i Danmark. For å innfri disse ambisjonene må vi lykkes med to ting; Vi skal levere kundeopplevelser i verdensklasse, og vi skal sikre skala i vårt nettverk slik at det også på lang sikt er lønnsomt for oss å drive virksomhet i Danmark. Med nettverksdelingen tar vi et stort og strategisk viktig skritt på begge sider, og står nå enda bedre rustet til å utfordre konkurrentene,sier Jon Erik Haug og Søren Abildgaard.

Kundene kan allerede nå begynne å merke effekten av nettverkssamarbeidet. Som en del av avtalen er Telia og Telenor - innenfor rammene av den danske mastelovgivningen - i full gang med å gi hverandre adgang til eksisterende 2G- og 3G-posisjoner. Selskapene er også i gang med planleggingen av nye felles 2G- og 3G-posisjoner.

- Vi gjør vårt nettverk enda mer finmasket og forbedrer dermed begge selskapenes tale- og datadekning til glede for kundene. Vi vil løfte kundeopplevelsen måned for måned fra nå av, i et stort tempo, sier Abildgaard og Haug.

Samarbeid om infrastruktur, konkurranse på produkter
Samarbeidet omfatter det såkalte radio-aksess-nettverket, det vil si de antennene, mastene og sendeutstyret som skaper forbindelse til de mobile enhetene. Samarbeidet omfatter ikke de to selskapenes core-nettverk, der hvor tjenestene produseres. De skal drives hver for seg. Telia og Telenor fortsetter som to selvstendige operatører, og vil også i framtiden konkurrere intenst om kundene i det danske markedet med ulike produkter, tjenester og prissetting. Telenor og Telia vil melde etableringen av det nye nettverks-selskapet til det danske Konkurransetilsynet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere