NA24.no

Tidenes største valgkamp-flause?


Arbeiderpartiets partisekretær Thorbjørn Jagland (til venstre) og kranfører Jan Østberg etter avdukingen av valgkamp-installasjonen i august 1989. - Alt gikk bra på pressekonferansen helt til en journalist mumlet noe om at det manglet en "r", mimrer Kjetil Try.
Arbeiderpartiets partisekretær Thorbjørn Jagland (til venstre) og kranfører Jan Østberg etter avdukingen av valgkamp-installasjonen i august 1989. - Alt gikk bra på pressekonferansen helt til en journalist mumlet noe om at det manglet en "r", mimrer Kjetil Try. Foto: Foto: Tom Kolstad / Aftenposten / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Skrivefeilene i årets valgkamp er bare småpirk sammenliknet med Arbeiderpartiets bilhavari i 1989.

Pressedekningen av valgkampen i Oslo har de siste dagene nesten dreid seg mer om skrivefeil enn eiendomsskatt.

Det hele startet med byrådslederkandidat Raymond Johansens apostrofblemme på Oslo-trikken, som ble avslørt av en lokalpolitiker i Venstre i forrige uke.

Mandag slo Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik tilbake. Ikke mot Venstre, men mot Oslo Høyre.

- Me i Oslo Ap vil gjerne donere vekk apostrofen vår, slik at Oslo Høyre kan få seg eit komma, tvitret Tajik.

Over meldingen var det et bilde av en blå valgkampbil med påskriften «Stem Høyre få Fabian».

Brukte 250.000 kr i 1989
Feil bruk av apostrof og manglende komma er imidlertid småtterier sammenliknet med Arbeiderpartiets skrivefeil under valgkampen i 1989.

Partiets slagord det året var «Med borgerlig styring kjører Norge i grøfta». For å illustrere hvor ille det ville bli ved et eventuelt regjeringsskifte, lanserte Try reklamebyrå en oppsiktsvekkende installasjon ved Bispelokket.

En halv, blåfarget Honda Civic var montert inn i en husvegg, og for reisende på trikkelinjen mellom Ljabru og Jar så det ut som om bilen hadde krasjet i muren. Kampanjen kostet 250.000 kroner. En anselig sum for 26 år siden.

Kjetil Try ler i dag godt av Arbeiderpartiets skrivefeil fra valgkampen i 1989.


Manglet en bokstav
Den unge og fremadstormende reklamemannen Kjetil Try, som sto bak stuntet sammen med like lovende Ingebrigt Steen Jensen, lærte en lekse da installasjonen ble avdekket: Ikke overlat tekstansvaret til en engelskspråklig art director.

På husveggen sto det nemlig «Borgelig styring» skrevet i sorte bokstaver.  Altså med en manglende «r» i det første ordet.

- Jeg husker hendelsen veldig godt. Det ble et voldsomt oppstyr, ler Kjetil Try.

- Jeg ble invitert på et direktesendt debattprogram på NRK med Lars-Jacob Krogh som programleder og Kåre Valebrokk i studio. Jeg var ung og uerfaren og hadde aldri opptrådt på TV tidligere. Derfor håpet jeg at de andre skulle være litt snille med meg.

Det tok ikke Krogh spesielt mye hensyn til.

- Krogh åpnet med: «Du er kanskje tekstforfatter, men stave kan du ikke.»

- Jeg husket ikke hva jeg svarte Krogh før jeg kom hjem og så programmet i opptak. Det var et eller annet med at det var rekord – verdens største skrivefeil, humrer Try.

Og det hadde han trolig rett i. Bokstavene var på fire ganger sju meter, ifølge reklamenestoren.

Har fortsatt Ap som kunde
Språktabben til tross, Try har Arbeiderpartiet som kunde den dag i dag. Derfor har han ikke anledning til å kommentere Johansens trikkeblemme annet enn på generelt grunnlag.

- Valgkamp og skrivefeil er blitt som bikkja i bakken. Det hører med og skaper god stemning, ler Try.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere