*Nettavisen* Økonomi.

Tilbød seg å drepe Jan Guillou

AVSLØRTE: Jan Guillou avslørte en svensk spionorganisasjon da han jobbet som journalist på 70-tallet. Foto: (Scanpix)

Hemmelig agenter rasende etter spionavsløringer.

06.08.09 10:17

(SIDE2): Det skal ifølge avisen Aftonbladet ha vært den israelske etterretningstjeneste Mossad som tilbød seg å drepe Jan Guillou. Grunnen var at da han som journalist på 70-tallet avslørte den svenske spionorganisasjonen IB og skrev om det i tidsskriften Folket i Bild.

Sa nei
Disse oppsiktsvekkende planene kommer fram i memoarene til Gunnar Ekberg - en svensk spion som jobbet for IB. Ekberg var i sin tid også agent for Mossad, og det er i hans bok «De ska ju ändå dö» at han skriver om drapsplanene på den svenske forfatteren.

Ekberg beskriver et krisemøte i IB der det blir diskutert hva man skal gjøre med Guillou og hans kollega Peter Bratt etter at de avslørte den svenske spionorganisasjonen. IBs sjef skal ha sagt at deres kollegaer i Mossad tilbød seg å likvidere Guillou.

- Men jeg sa nei. Vi lever tross alt i fred i vårt enn så lenge, og vi skyter ikke folk, sier Ekberg til avisen.

Sant?
Jan Guillou selv tar drapsplanene med knusende ro. Han sier til den svenske avisen at han ikke tror på drapsplanene. Men om Mossad mente drapstilbudet seriøst er det liten grunn til å tvile på skriver avisen.

- Jeg tror ikke på det dessverre. Gunnar Ekberg er en av de som bryr som minst om hva som er sant av noen personer jeg noen gang har møtt. Og det sier ikke lite, sier Guillou til avisen.

Avsløringene om IB kom i mai 1973. To måneder senere drepte israelske etterretningsagenter marokkaneren Ahmed Bouchiki på åpen gate i Lillehammer. Israelerne trodde han egentlig var Ali Hassan Salameh, operasjonssjef og etterretningssjef i Fatah - og som angivelig hadde en forbindelse til planleggingen av Münchenmassakren i 1972.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag