NA24.no

Tjente rått utenfor børs

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Fritt Ord tapte store penger på floppaksjer, men ble reddet av aksjer og fond som ikke er børsnoterte.

- Det var et godt likviditetsår for Private Equity-delen av porteføljen, sier Halvor Namtvedt, partner hos Grieg Investor til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Namtvedt har forvaltet Fritt Ords formue på 2,4 milliarder gjennom et turbulent finansår, og fasiten viser nå en minus på tre prosent. Det er langt bedre enn en rekke andre større fond kan vise til. Oljefondet gikk for eksempel på en smell på 23,3 prosent i løpet av det samme året.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reddet av enkeltprosjekter
- Det var to-tre prosjekter som ble realiserte i løpet av året, og i tillegg hadde stiftelsen andre gevinster som er med på å dra opp, sier Namtvedt videre.

Fritt Ords satsing på aksjer og fond som ikke kjøpes på børsen var hovedgrunnen til at Fritt Ord slapp unna med «bare» tre prosent minus etter et katastrofalt fjorår på verdens børser.

- Stiftelsen har etter vår oppfatning klart seg meget bra i det historisk svake finansmarkedet i fjor. Etter betydelige omlegginger i porteføljen i løpet av fjoråret vil avkastningen samlet sett være cirka minus tre prosent, sier Namtvedt.

Porteføljen av disse selskapene er justert kraftig ned, i tråd med at nesten alle andre selskaper har blitt mindre verdt i løpet av året.

- Vi har tatt høyde for antatte nedskrivninger i private equity porteføljen i beregningen av totalavkastningen. Det er imidlertid også en del yngre fond i private equity porteføljen (blant annet Hercules, Norvestor og Verdane), hvor kommittert beløp ennå ikke er investert. Disse antas å ha e bedre investeringsklima nå.

Til sammen hadde Fritt Ord omtrent 20 prosent av den samlede porteføljen liggende i aksjer og fond som ikke er børsnotert.

Tapte stort på aksjer
På børsen gikk midlertid Fritt Ord på flere kjempesmeller i fjor. Aksjeporteføljen utviklet seg svakt, med en avkastning på -31 prosent. Dette var likevel noen få prosentpoeng bedre enn referanseindeksen.

Ved inngangen på året satt fondet med en rekke aksjer som figurerer høyt på taperlisten ved utgangen av året.

Namtvedt bekrefter overfor NA24 at Fritt Ord har tapt store beløp på miserable investeringer i MPF Corp og Faktor Eiendom. Til sammen har Fritt Ord satset over 100 millioner kroner på disse aksjene – nå er investeringene nesten null verdt.

- I fjor solgte stiftelsen ut likvide aksjer som Statoil, Frontline og Yara, mens vi ikke klarte å selge unna aksjer med lav likviditet og store kursfall, blant annet Faktor Eiendom, MPF og Havila Ariel, før verdiene ble kraftig redusert, sier Namtvedt.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

Og tapte på renter
Grieg Investor ble engasjert for drøyt et år siden for å bistå stiftelsen i arbeidet med omleggingen av forvaltningsområdet. Tidligere har meglere fra blant annet DnB Nor Markets og Pareto solgt inn spesielt obligasjoner til Fritt Ord.

- Obligasjonsporteføljen falt samlet sett med drøyt 9 prosent i fjor, og prisingen av enkeltobligasjonene er veldig utfordrende i det markedet vi har nå, sier Namtvedt.

Obligasjonsporteføljen utgjorde i underkant av 40 prosent ved årsskiftet, fordelt på to porteføljer. Disse vil gradvis konverteres til fondsbaserte mandater. På litt lengre sikt skal omtrent halvparten av investeringene til Fritt Ord være i obligasjoner, mens 20 prosent skal være i børsnoterte aksjer. I dag er bare fire prosent av porteføljen i børsnoterte aksjer. Nye investeringer i børsnoterte aksjer vil være fondsbaserte.

Mye i banken
En fjerdedel av porteføljen til Fritt Ord var i bankinnskudd og pengemarkedsfond, og her var avkastningen positiv.

Denne delen av porteføljen hadde avkastning på linje med en risikofri, statlig referanseindeks. Kredittrisikoen anses også som lav i denne porteføljen, sier Namtvedt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere