NA24.no

Tre gode krigsspill

Sist oppdatert:
Ikke få krigsspill har hentet inspirasjonen fra den 2. verdenskrig. Her er tre av de aller beste.

9. april 2010 er det 70 år siden tyske tropper brakte 2. verdenskrig til Norge.

Mens et av de aller første spillene verden fikk se, «Space Invaders», sies å være inspirert av den kalde krigen, er det utvilsomt den 2. verdenskrig som har inspirert flest krigsspill opp gjennom tidene.

De siste årene fikk mange nok av disse spillene, og motsatsen kom med moderne krigsspill som «Modern Warfare» og «Battlefield: Bad Company».

Vi har likevel fått servert noen ekstremt gode spill basert på den andre verdenskrig, her peker vi ut tre av de spillene vi har best minner fra.

Call of Duty 2

FPS
PC, Xbox 360
20 euro på Steam

Mange har prøvd, men ingen har lyktes så godt som utviklerselskapet Infinity Ward i å gi deg følelsen av å kjempe i andre verdenskrig. Det første «Call of Duty»-spillet suger deg inn og spytter deg ut som en digital krigsveteran. «Call of Duty 2» er like full fart som forgjengeren. Du skyter først og spør etterpå, og fienden stiller velvillig opp.

Atmosfæren i «Call og Duty 2» er like tykk som i forgjengeren. Takket være en fantastisk grafikkmotor, majestetisk musikk og imponerende lydeffekter føles omgivelsene og hendelsene levende.

Det er et minus er at menneskene ser litt plastikk ut (og at både lagkamerater og fiender er dumme som brød). Men det påvirker ikke spillopplevelsen. Du lever deg helt inn i «Call of Duty 2» og sitter nesten og venter på at støvspruten står ut av skjermen.

Company of Heroes

Strategi
PC
10 euro på Steam
.

Er du på jakt etter ett krigsstrategispill til PC, og vil starte på toppen, er det bare ett spill som gjelder: «Company of Heroes». For å sitere strategispillekspert Pål Nisja: «Jeg legger meg flat. Paddeflat. Dette er det beste spillet jeg har spilt. Punktum.».

Du tar over Able Company og Fox Company, og følger den allierte invasjonen av Europa. Det hele starter med et vidunderlig angrep på stranda på d-dagen og følges opp med historiske slag.

Det er femten oppdrag, noe som muligens kan høres lite ut, men du kommer til å bruke opp til flere timer på flere av dem.

Oppdragene er komplekse samtidig som de ikke er sinnssykt idiotisk vanskelig og lineære. Du kan vinne slaget basert på din strategi, ikke den strategien utviklerne har lagt opp til.

Hemmeligheten er en helt unik kunstig intelligens hos soldatene. Både dine og tyskerne. Blir de angrepet løper de bak sandsekker, eller legger seg ned og skyter tilbake. De står ikke der som sauer på vei til slakteren.

Hearts of Iron II

Strategi
PC
25 euro på Steam (alle utvidelser)

«Hearts of Iron II» simulerer 2. verdenskrig. Du tar kontrollen over en nasjon, alt fra Hitler-Tyskland (som da blir ditt navn-Tyskland), Japan, Kina, Storbritannia eller noen av de andre aktørene. Du styrer absolutt alt fra handel, utvikling, politikk og til selve krigen. Kun det å starte spillet for å få en oversikt over status vil ta nærmere en time.

Spillet starter i 1936,1939, 1941 eller 1944. Alt kommer an på hva du selv ønsker. De historiske hendelsene styres av dine handlinger og du påvirker utfallet og hvem du faktisk vil gå til krig med.

Spillet er uhorvelig komplekst, og det er umulig å forklare alt fra det å sette riktig vitenskapsmann på riktig prosjekt til det å handle med land med ressurser du har for mye av for å få de til å bli mer vennligsinnet i en slik anmeldelse som dette. Stol bare på meg når jeg sier at det tar tid, og for en vidunderlig tid også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere