NA24.no

Trenger vi nye retningslinjer?

Sist oppdatert:
Verstingene på nettdebatter får ordne opp i eget hus. Vi andre har kontroll, skriver NA24s sjefredaktør.

(NA24 - KOMMENTAR): Vi i NA24 Propaganda har dratt i gang en diskusjonsserie om nettdebatter. Bakgrunnen for debatten er en rekke overtramp på nettdebatter hos aviser som følger redaktørplakaten.

NA24 Propaganda - Norges ledende medienettsted

Diskusjonen om nettdebatter kan deles opp i to hovedstandpunkt. Den ene gruppen, som stort sett består av gamle papirfolk og personer som har vært utsatt for hets på nettet, mener at alle innlegg i nettdebattene skal forhåndsgodkjennes av internettavisene som publiserer dem. Det vil si at et innlegg en bruker sender inn, skal innom en desk eller en moderator for å sjekke om innholdet ikke går over streken i forhold til norsk injurielovgivning og avisens retningslinjer.

Den andre hovedgruppen mener at innleggene på diskusjonsfora skal kunne publiseres fritt, men at man trenger moderatorer til å følge med på diskusjonene. De mener også at innlegg som støter andre, eller på annet vis ikke holder avisens standard, skal slettes når det gjøres oppmerksom på det. Her kan altså brukerne publisere direkte på nettet, og så vil moderatorer sjekke innholdet i ettertid.

Nettdebatt - vignett
Nettdebatt - vignett

I tillegg til dette er det dratt frem krav om at folk skal registrere seg under eget navn. Dette er i praksis så lett å lure seg unna, at forslaget vil ikke gjøre noe forskjell den ene eller andre veien. Den, tross alt, lille gruppen som vil publisere møkk på nett vil uansett kunne spre den ut.

Det andre forslaget internettavisene har kommet med i kampen mot møkkasprederne, er søketjenester som plukker opp nøkkelord eller semantiske sammensetninger. Dette ser ut til å fungere til en viss grad, men du vil uansett ikke kunne ta unna alt. Realiteten er at konsensus blant internettavisene, nemlig å fritt publisere innholdet på nettet med en moderatorfunksjon i tillegg, vil føre til at brukerne kan legge ut injurierende innhold hos internettavisene.

Inge Berge er sjefredaktør i NA24.
Inge Berge er sjefredaktør i NA24.

Er situasjonen på nettdiskusjonene ute av kontroll i dag? Som de meste andre ting i verden, så er svaret «tja». En av de verste eksemplene er diskusjonsforumet til Hegnar Online, som undertegnede var med på å starte opp. Her har dagens redaktør Stein Ove Haugen sluppet til alt for mye, og det har skapt en kultur for å spre møkk. Tjenesten står også for noen av de grelleste eksemplene for offentliggjøring av navn på folk som er siktet for grove forbrytelser.

Det er imidlertid flere av oss som har svin på skogen. Men det er likevel svært få tilfeller hvor det er overtramp fra brukerne. Vi i NA24 har likevel opplevd svært få tilfeller hvor det er overtramp fra brukerne. Og dette er i en internettavis hvor det er 400.000 brukere innom hver eneste uke.

I NA24 har vi lagt oss på en linje hvor vi ønsker å skape en kultur sammen med brukerne. Det vil si at vi straks luker ut innlegg vil ikke synes passer avisens profil. Vi fjerner innlegg som ikke holder seg ”innenfor loven” og de som strider mot det vi ønsker avisen skal dreie seg om. Vi har også en delvis forhåndsgodkjenning av diskusjonene på våre artikler. På diskusjonsforumet Stockpro har vi en moderator som følger diskusjonene.

Mitt poeng er at dette må gå seg litt til. Som ansvarlig redaktør er man ansvarlig for det som står på ens nettside, men man må også passe på at man ikke fjerner lesernes mulighet til å publiserer raskt og umiddelbart. Men dersom man får en ukultur, og at diskusjonene går fullstendig av hengslene, må man rydde opp.

Inge Bergeer sjefredaktør i NA24.

Tidligere innlegg i debatten:

Endringer i nettdebatten
Skriver om drapstrusselen
Nettdebattene – et redaktøransvar
- Utgangspunktet blir galt
Ja til det opplyste enevelde
Dørvakter mer ansvarlige enn redaktører
Ingen grunn til panikk
Feige redaktører

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere