Gå til sidens hovedinnhold

TV 2 felt av Telenor

TV 2 ble felt for ikke å ha gitt Telenor mulighet til å gi reelt tilsvar på sterke påstander.

Da Telenor klaget TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg sist høst var det første gang telegiganten klagde inn noen for PFU.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Omfattende klage
Klagen kom som en følge av at TV 2 hadde et tv-team i Pakistan som ved å snakke med ansatte og innleide i Telenors pakistanske operasjon avdekket kritikkverdige forhold.

- Det er en svært omfattende klage med 19 vedlegg. Det er tydelig at de knytter betydelige følelser til dette og de to brevene vi har fått fra Telenor har hatt en aggressiv tone. De klager på det aller meste, fra hvordan vi har innhentet informasjon, hvem vi har snakket med og hvordan det har blitt presentert, sa TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til NA24 Propaganda da det ble kjent at Telenor klagde.

Telenor skriver blant annet i sin klage at de ikke ble gitt anledning til reelt tilsvar.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Klart brudd
Under dagens PFU-møte var utvalget samstemte på at Telenor åpenbart burde fått bedre mulighet til å gjennomgå påstandene i reportasjen.

- Det er ikke tvil om at Telenor ikke har blitt forelagt påstandene, og her har TV 2 tydelig brutt god presseskikk. TV 2 har etterlatt seg et inntrykk av at det er slik Telenors underleverandørers ansatte lever, men det synes jeg ikke TV 2 har dokumentert på en skikkelig måte, sa Per Edgar Kokkvold ifølge Journalistens videooverføring fra møtet.

Telenors pressetalsmann hadde ikke fått se TV 2s reportasje nummer to fra Pakistan og utvalget mente teleselskapet dermed ikke fikk noe reelt tilsvar.

Uenige om representativitet
PFU skriver i sin innstilling TV 2 hadde legitimt grunnlag for å intervjue vaktene, men at tv-stasjonen ikke hadde brukt et representativt utvalg av kilder og viste til Vær Varsom Plakatens paragraf 3.2.

Denne uttalelsen ble ikke utvalgsmedlemmene enige om på den første drøftelsen av saken i dag, men de skulle i stedet drøfte formuleringene i uttalelsen utover dagen.

- Det er problematisk å stille krav om representativitet. Skulle TV 2 ha intervjuet samtlige 5000 vakter. Jeg er ikke sikker på om jeg har den samme omsorgen for Telenors aktivitet, er det ikke nok at én eller to vakter jobber under disse forholdene? Der er jeg ikke enig med utvalgets innstilling, sa PFU-medlem John Olav Egeland under dagens møte.

- Jeg synes det er relevant å vise de kildene de har gjort, men at det er litt vel bastant hvordan de har brukt dette kildegrunnlaget, sa utvalgsmedlem Siri Bjerke.

- Hvis det er en klar dokumentasjon hvis det samsvarer med fakta, kan det være tilstrekkelig med to kilder. Men vi vet ikke nok om hva som er fakta her, stemmer det som Telenor sier at vaktene har organisert dette på en annen måte slik at timebetalingen ikke stemmer. og hva sier det pakistanske lovverket, spurte utvalgsmedlem Hilde Haugsgjerd.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden