NA24.no

TV 2 lot ansatt fortsette etter sextrakassering


BER OM UNNSKYLDNING: Nåværende sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, lot mannlig ansatt fortsette i jobben i over et år til tross for at han ble varslet om seksuell trakassering. Nå ber han om unnskyldning. -  Det er uholdbart og det er mitt ansvar, sier Hagen til DN.
BER OM UNNSKYLDNING: Nåværende sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, lot mannlig ansatt fortsette i jobben i over et år til tross for at han ble varslet om seksuell trakassering. Nå ber han om unnskyldning. -  Det er uholdbart og det er mitt ansvar, sier Hagen til DN. (Håvard Solem/TV 2)
Sist oppdatert:
Til tross for at sjefene ble varslet, fikk mannen fortsette i jobben i over ett år.

Nylig twitret tidligere TV 2- ansatt Aleksander Schau om en rekke hendelser der kvinner opplevde å bli seksuelt trakassert av mannlige kolleger i TV 2.

TV-kanalen har i ettertid bekreftet at fire personer skal ha fått sparken som følge av seksuell trakassering i selskapet.

Nå skriver Dagens Næringsliv at en av de ansatte som ble anklagd for seksuell trakassering skal ha fått fortsette i jobben sin i over ett år etter sjefene ble varslet.

- Uholdbart og mitt ansvar

«Vi vet hvem du er, du som har antastet flere kvinnelige kolleger på rystende grovt vis. Du har klådd, klapset, kommet med ekstremt fæle, seksuelle kommentarer og forsøkt å holde minst én kollega fanget på ditt hotellrom».

Dette er punkt 15 på Schaus liste over hendelser i TV 2, og det er denne som nå omtales av DN. To kvinnelige ansatte i TV 2 skal ha varslet sjefen om at de ble stengt inne av en mannlig kollega på et hotellrom, men til tross for at de varslet, fikk vedkommende altså fortsette i jobben sin.

Én av kvinnene varslet daværende fotballsjef Vegard Jansen Hagen, som nå er sportsredaktør i TV 2.

- Av de fem sakene vi kjenner til fra 2004 og frem til i dag har fire endt med oppsigelse og en med skriftlig advarsel. I de fleste sakene har TV 2 reagert raskt og resolutt. I én av dem tok det imidlertid altfor lang tid. Det skjedde på min vakt. Det tok halvannet år fra den første episoden fant sted til vedkommende var kastet ut. Det er uholdbart og det er mitt ansvar, sier Hagen til DN.

ALEKSANDER SCHAU postet lørdag en rekke meldinger på Twitter om sextrakassering i mediebransjen.

Varslet på nytt et år senere

Videre inrømmer Hagen at de nye episodene som fant sted i etterkant av at han ble varslet om hendelsen, kunne vært unngått. Hagen ber om unnskyldning og sier at han burde «lyttet bedre, undersøkt mer og praktisert absolutt nulltoleranse».

Daværende sportsjef, Bjørn Taalesen, skal også ha vært kjent med anklagene, uten at det fikk konsekvenser før kvinnen gikk til en representant i TV 2s konsernledelse over ett år etter hendelsen inntraff. Da gikk det to uker før mannen måtte fratre sin stilling.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, har tidligere uttalt at det i hennes tid i TV-kanalen har vært få hendelser med seksuell trakassering, og at de som har blitt rapportert, har blitt håndtert.

- Dette er ikke noe vi vil feie under teppet. Er noen av de andre hendelsene beskrevet fra TV 2, er ikke dette noe jeg kjenner til, men helt uakseptabelt. Vi avhengige av at de involverte eller kollegaer melder fra, slik at vi kan ta tak i det. Foregår det lignende hos oss nå er dette helt uakseptabelt, sier WIlland til NRK.

- Lei av små, ynkelige menn

TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, skriver i en kronikk at sextrakassering ikke skal skje under hennes ledelse.

Karianne Solbrække er nyhetsredaktør i TV 2.

«Jeg er lei av små, ynkelige menn – og kvinner for den saks skyld – som er store i egne øyne og misbruker makten sin. Vi skal ikke ha sånne folk i TV 2, og trakassering skal ikke skje under min ledelse. Det er nulltoleranse,» skriver Solbrække.

Videre skriver nyhetsredaktøren at hun håper det ikke forekommer seksuell trakassering i TV 2 Nyhetene i dag, men at hun absolutt ikke kan være sikker på at ddet er tilfellet.

«Å dyrke sin egen posisjon og sitt ego på bekostning av unge, dyktige folk som bransjen vår er avhengig av fremover, er destruktivt, egoistisk og patetisk. Og det gjør meg rasende,» skriver Solbrække, og understreker at hun vil ha et trygt arbeidsmiljø i TV 2.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere