*Nettavisen* Økonomi.

TV 2-profil tiltalt for fyllekjøring med 2,38 i promille

TILTALT: I begynnelsen av oktober må TV 2-kjendisen og dansestjernen Egor Filipenko møte i retten, tiltalt for promillekjøring.

TILTALT: I begynnelsen av oktober må TV 2-kjendisen og dansestjernen Egor Filipenko møte i retten, tiltalt for promillekjøring. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

5. oktober møter han i retten. – Vi ønsker ikke å forhåndsdømme, sier kanalen.

29.08.15 13:41

Mens familieprogrammet «Skal vi danse» går på skjermen, skal Egor Filipenko (28) møte i tingretten, tiltalt for promillekjøring.

TV 2-profilen ble kjent for det norske folk som profesjonell danser i programmet. I 2012 og 2014 vant han «Skal vi danse» sammen med sine partnere. Denne sesongen skal han være dommer i programmet.

Filipenko er nå tiltalt for å ha kjørt med 2,38 i promille og må møte i retten 5. oktober.

Til sammenligning hadde Petter Northug en promille på 1,65 da han fyllekjørte tidlig om morgenen 5. mai i fjor. Skistjernen beklaget til hele nasjonen og ble senere dømt til 50 dagers ubetinget fengsel og en bot på 185.000 kroner i Sør-Trøndelag tingrett.

Populære «Skal vi danse» har sesongpremiere lørdag, og samler godt over en halv million barn og foreldre foran TV-skjermene.

LES OGSÅ: TV-kjendis tiltalt for fyllekjøring

Klikk på bildet for å forstørre.

Egor Filipenko er dommer i årets sesong av «Skal vi danse». Foto: TV 2

Ønsker ikke omtale

Til Nettavisen bekrefter Filipenko at han skal i retten, men utover det henviser han til TV 2s presseavdeling. Han vil heller ikke kommentere skyldsspørsmålet.

Hva tenker TV 2 om å bruke en promilletiltalt dansedommer i et familieprogram?

– Vi er kjent med at en av våre profiler er tiltalt for kjøring i beruset tilstand. Denne saken skal behandles av rettsapparatet senere i høst, og det er ikke TV 2 sin oppgave å forhåndsdømme, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Nettavisen.

– Så ønsker vi også å gjøre media oppmerksom på at vedkommende ikke ønsker å bli omtalt med verken navn eller bilde, fortsetter han.

TV 2 omtalte selv saken i januar. Av saken går det fram at TV-kanalens journalister bare fikk dette svaret da de konfrontere dansestjernen med den påståtte fyllekjøringen.

- Er du dum?

Kjente til saken

Nettavisen omtalte senest saken i sommer, da tiltalen var klar.

Ledelsen i TV 2 kjente altså godt til saken da de bestemte seg for å hyre inn Filipenko som dommer til det populære og mye omtalte familieprogrammet.

Nå vil omstendighetene det slik at rettssaken kommer opp i samme tidsrom som «Skal vi danse» går på lufta.

- Bilen utfor veien

Ifølge tiltalen skal Filipenko ha fyllekjørt natt til søndag 25. januar i år. Det går frem av tiltalten at promillekjøringen skal ha skjedd klokken 00.10 i et boligområde på Strømmen i Akershus.

Ifølge politiloggen, som Nettavisen har fått referert, skal det ha gått kort tid fra Filipenko satt seg i bilen til den havnet utfor veien.

Det går også frem av politiloggen at en bilberger kom til stedet. Det kommer ikke frem av loggen om det ble person- eller materielle skader.

Politiadvokat i Romerike politidistrikt, Tone Riksen, forteller til Nettavisen at det var et bekymret vitne som kontaktet politiet.

– Vedkommende synes det var meget betenkelig at tiltalte satte seg i en bil, sier hun.

Ifølge tiltalen viste blodprøven at bilføreren hadde 2,38 i promille.

Tiltalen mot 28-åringen ble tatt ut i sommer, og han er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 22, som omhandler kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

– Totalt uakseptabelt

MA Rusfri trafikk og livsstil (tidligere Motorførernes Avholdsforbund) ønsker ikke å kommentere saken spesielt, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det er ikke MAs oppgave å uttale seg om TV 2s personalpolitikk, men vi trenger gode forbilder når det gjelder trafikksikkerhet, sier fungerende generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen til Nettavisen.

Hun forteller at allerede ved lav promille, som 0,5, er presisjon og reaksjonsevne svekket, man er mer risikovillig og har ingenting bak et ratt å gjøre.

– Vårt standpunkt er klart. 2,38 i promille er selvfølgelig totalt uakseptabelt. Med en så høy promille har man mistet dømmekraften og selvkontrollen, fortsetter hun.

Må ta konsekvensen

Generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Ingeborg Dahl-Hilstad, er enig. Også hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– I slike tilfeller er det bare heldig at det går bra. Det er godt at det er noen som tar ansvar og sier ifra når de ser sånne ting, sier hun til Nettavisen.

– Folk som kjører i beruset tilstand har utsatt seg selv og andre for fare. Alkohol hører overhodet ikke hjemme i forbindelse med bilkjøring, sier hun videre.

Ifølge nettstedet Ung.no er kjennetegn på to i promille forgiftningssymptomer, ingen selvkontroll, ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist.

LES OGSÅ: Dette er årets «Skal vi danse»-deltakere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.