Gå til sidens hovedinnhold

TV 2 vant påstand om «pyramideselskap» – saksøkes for 50 mill.

Kosttilskuddsfirmaet PM International ble kalt «pyramideselskap» av TV 2. Nå krever de giganterstatning av TV-kanalen.

I en sak fra november i fjor ble det internasjonale kosttilskuddsfirmaet PM International omtalt som et pyramideselskap av «Helsekontrollen» på TV 2. Selskapet mente dette var ærekrenkende og ba om at få slettet dette fra nettet.

Det har ikke PM International fått medhold for, ifølge en fersk kjennelse avsagt av byfogden i Oslo.

Nå tar kosttilskuddsfirmaet i stedet ut et gigantsøksmål på 50 millioner kroner mot TV-stasjonen, opplyser PMs advokat, Per Danielsen, til Nettavisen.

Les også: Selskap til sak mot TV 2 etter pyramidepåstand

- Dårlig journalistikk

- Det legges i kjennelsen vekt på at det er lite behov for forføyning siden det er gått så lang tid siden publiseringen i november. Selskapet kan dessuten kreve erstatning, understreker domstolen. Det er det PM allerede har besluttet å gjøre, sier Danielsen til Nettavisen.

PM International står bak vitaminpulveret Fitline. I TV 2-reportasjen, som ble vist i november i fjor, sår «Helsekontrollen» tvil om påstander om Fitlines helsebringende effekt. Innledningen på saken er at «helsekontrollen avslører pyramideselskap».

Advokaten mener avgjørelsen hos byfogden ikke har betydning for det større oppgjøret.

– PM hadde helst hadde sett at det ville være mulig å slette skadelige opplysninger på nettet, fortsetter Danielsen.

– Alles rett til raskt å få rettet gale ærekrenkende opplysninger på nettet er viktig å arbeide for å sikre. Det er også viktig ikke å akseptere dårlig journalistikk. PM vil derfor også vurdere å anke kjennelsen for å få prinsippavgjørelse høyere opp i rettssystemet. Men det store oppgjøret kommer i erstatningssaken, poengterer han.

- Klart medhold

Jon Wessel-Aas, som førte saken for TV 2, mener at TV 2 har fått klart medhold i saken.

- TV 2s holdning er at dette er kritisk forbrukerjournalistikk. Retten i denne saken sier at arbeidet TV 2 har gjort er fortjenestefullt, sier han til Nettavisen.

- Som vi leser kjennelsen, så leger retten til grunn at det ikke er noe rettstridig innhold i programmet og at det ikke er noen grunn til noen midlertidig avgjørelse. Hvis de mener det er noe galt, så får de legge inn en erstatningssøksmål, sier Wessel-Aas.

Det var etter at PM International ble omtalt som pyramideselskap av TV 2, at kosttilskuddsfirmaet gikk til sak mot kanalen. Saken var oppe i Oslo Byfogdembete før jul.

Det var i forbrukerprogrammet «Helsekontrollen» TV 2 så nærmere på innholdet i Fitline-pulveret PM International.

Kommentarer til denne saken