*Nettavisen* Økonomi.

TV blir stadig mer vulgært

Foto: Paul Weaver (Side2)

Siden 1990 har bruken av fyord nær doblet seg.

Ny forskning viser at det bannes stadig oftere på TV.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

En forskningsrapport som tar for seg TV-sendinger i USA i perioden 1990-2005 viser at bruken av banneord har tatt seg kraftig opp. Det melder The New York Times.

Mens man i gjennomsnitt hørte banneord 5,5 ganger i timen i beste sendetid i 1990, økte dette til 7,6 ganger i 2001 og 9,8 ganger i timen i 2005. Banneord er her bredt definert som ord med en seksuell karakter, har med kroppens ekskrementer og ord som amerikanerne anser som noe mildere, slik som «helvete».

Klikk på bildet for å forstørre.

Erik Solbakken får hjelp av Signe og Magnus i «Krem Nasjonal» Foto: (NRK)

Samme vei i Norge
Det er neppe stor tvil om at utviklingen også går samme vei i Norge. Programleder Eirik Solbakken, som leder humorprogrammet «Krem Nasjonal» på barnekanalen NRK Super, bruk av ord som «pikk» og «sædfuck» forrige lørdag er et eksempel på det. Det at det sistnevnte ordet ble gjentatt opptil flere ganger senest denne fredagen på Norges mest sette program, Nytt på Nytt, viser at det er få barrierer å bryte på dette området her i landet.

At denne typen ord kommer med på populære programmer som også retter seg mot barn er i tråd med undersøkelsen, som viser at programmer som inneholder bruken av mange fyord vises stadig tidligere på dagen. Faktisk var det mer sannsynlig å høre banneord på amerikanske TV-skjermer klokken 8 eller 9, enn klokken 10 i 2005.

Mister det stygge innholdet
En forklaring på funnene kan være at ord som ble oppfattet som stygge ord i tidligere tider etter hvert kan tape sin opprinnelige meningsinnhold og bli mer ufarlige.

- Vulgær slang har en tendens til å vokse og avta, der vi blir gjort ufølsomme til ordenes tidligere meninger, sier psykologiprofessor Timothy Jay, som tidligere har skrevet bok om banning i USA, ifølge avisen.

Undersøkelsen er gjennomført av professorene Barbara Kaye og Barry Sapolsky, henholdsvis fra University of Tennessee of Florida State University.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.