NA24.no

TV-kanal sliter ut ansatte

Sist oppdatert:
NRK2 fører til for høyt produksjonspress. Nå ber de ansatte om hjelp fra sjefen.

De ansatte i NRKs nyhetsavdeling er for hardt presset og krever at kringkastingssjefen får klarhet i ambisjonene.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

I forrige uke holdt NRKs journalistlag årsmøte utenfor Hønefoss. I fokus for diskusjonene og frustrasjonen var NRK2.

Flere profilerte ansatte i NRKs distrikts- og nyhetsdivisjon (NYDI) uttrykte sin bekymring over arbeidspresset etter relanseringen av NRK2 som fakta- og aktualitetskanal.

Klar tale
- De som satt der på møtet var tillitsvalgte og ga klar beskjed til kringkastingssjef Bjerkaas at produksjonspresset er for høyt. Enten må det gjøres noe med antall personer som produserer nyheter eller så må det gjøres noe med ambisjonene, sier NRKJ-leder Pål Hansen til NA24 Propaganda.

- De må klare å finne forholdet mellom hva man ønsker å lage og hvor mange som gjør det. Per i dag er det i ubalanse.

Les også: NRK-ansatte bekymret over arbeidspress

Det er flere redaksjonsklubber innenfor NYDI og tilbakemeldinger var tydelige, forteller Hansen.

Onsdag forrige uke vedtok årsmøte å sende en innstilling til kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas om å få klarhet i ambisjonsnivået. Journalistene er engstelige for at presset går ut over kvaliteten og NRKs troverdighet.

- For høye ambisjoner
Nå forventer NRKJ-leder Hansen at Bjerkaas tar tak i situasjonen så snart som overhodet mulig.

- Jeg forventer at han går til ledelsen i NYDI og går i debatt med dem om hva ambisjonene skal være. Det som avgjøre presset i nyhetsredaksjonen er hvor ofte man «snur bunken» på sendeskjemaet. Har de ambisjoner om det ofte må innslag versjonenes om og produseres på nytt. Dermed blir det et press og tempo som blir for tøft. Det er rett og slett for høye ambisjoner, sier Hansen.

- Selvfølgelig har vi felles interesse i at NRK skal bevare kvalitet og troverdighet, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- Og så er det jo slik i denne verden at alle endringer eller økninger i produksjon ikke alltid kan imøtekommes med flere ressurser, men endrer heller måte vi produserer på. Det er helt klart at NRKs ledelse vil følge med på om det går ut over arbeidsmiljøet, for det mener vi det ikke skal, sier kringkastingssjefen til NA24 Propaganda.

Lavere terskel
Hansen forklarer at konsekvensen av relanseringen av NRK2 som fakta- og aktualitetskanal har medført at redaksjonen i dag dekker saker som tidligere ikke ble dekket.

- Tidligere var enkelte saker ikke viktige nok. Vi dekker disse i dag fordi vi driver med konstant nyhetsformidling på fjernsyn. Det viser at terskelen for tv-nyhetene er lavere enn noen gang, sier den oppgitte fagforeningslederen.

NA24 Propaganda fortalte i begynnelsen av oktober at nyhetssendingene på NRK2 vil bli kuttet på dagtid som følge av manglende seere og fokusskifte mot prime-time. Dette skal gjøres ved at innslag skal gå i såkalt loop, styrt av en datamaskin.

Les også: NRK må kutte nyheter

- Noen må komponere
Hansen er ikke så sikker på at det nødvendigvis reduserer produksjonsnivået.

- Det klart det hjelper, men noen skal lage innhold til den. Du kan lage så mange program du vil til iTunes, men noen må komponere musikken, sier han.

Hansen håper at Bjerkaas vil være en aktiv part i dialogen rundt ambisjonene med NRK2. For per i dag begynner nyhetsjournalistene å bli slitne.

- Noen her jobber altfor mye. Stemningen på NRK2-desken begynner å bli sliten, de jobber mer enn tilrådelig. Og så tenker jo journalister ofte mer på seere enn seg selv. De er jo en gave til ledelsen for de strekker seg lengre for å få de sakene.

- Dette håndteres av ledelsen i NYDI, og jeg har full tillit til at de ivaretar det som skal ivaretas, sier Bjerkaas som understreker at det ikke står noe i skrivet om at han skal delta aktivt i arbeidet.

Har du medietips? Ta kontakt med NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere