*Nettavisen* Økonomi.

TV-slave eller arbeidsnarkoman?

Foto: (Scanpix/Montasje)

Hva tror du Ola og Kari bruker mest tid på: Jobb eller TV?

18.08.08 08:18

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

(NA24-KOMMENTAR): I disse dager er mange tilbake på jobb etter sommerferie. Dermed er det vel klart for lange dager på jobb? Angivelig finnes det jo ikke ledig arbeidskraft i Norge, og mange klager over høyt arbeidspress. Så da jobber vi vel mye?

Litt statistikk kan nyansere dette bildet. Det ble i 2006 utført rundt 3,4 milliarder timeverk i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

La oss så ta et annet tall fra SSB, denne gangen fra byråets kartlegging av tidsbruk på medier, hvor det fremgår at gjennomsnittspersonen i Norge ser rundt to og en halv time på TV hver dag.

Det utgjør rundt 900 timer i året. Ganger vi det med 4,7 millioner innbyggere, ser vi at nordmenn bruker rundt 4,2 milliarder timer i året på TV.

Mest tid på TV
Vi bruker altså mer tid på å se på TV enn på å jobbe.

Jeg ser selvsagt også klar over at det er store variasjoner. Barn og eldre jobber ikke. Andre jobber mye og ser sjelden på TV.

Men dem som ikke finner ledige hender i Norge, kan altså sjekke nærmeste TV-stol.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere i jobb, færre timer
Også andre tall indikerer at det finnes ledig arbeidskraft. SSB-tall viser at stadig flere har kommet inn i arbeidslivet siden andre verdenskrig, men samtidig jobber hver person færre timer. Det skyldes både kortere normaluke, lengre ferie og færre deltidsstillinger.

En yrkesaktiv person jobbet i snitt 2.197 timer i året i 1946. I 2006 var tallet falt til 1.407 timer.

Til en viss grad kan vi si at dette er bra. Vi velger å ta ut en del av produktivitetsgevinsten i form av mer fritid.

Men samtidig hører vi stadig om uønsket deltidsjobbing, ikke minst i helsevesenet. Vi hører om funksjonshemmede som ikke får jobb. Om innvandrere som ikke får svar på jobbsøknader. Vi registrerer også bekymring over at det ikke finnes ledige hender for viktige samfunnsoppgaver.

Uønsket deltid, mangel på arbeidskraft og 4,2 milliarder TV-timer. Det er ganske klart at det finnes en arbeidskraftreserve. Det er vel mer et spørsmål om å gjennomføre en politikk som utløser denne reserven.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:

Dyr vin er tull
Økonom og kul
- Prisene kun oppover
Bøkene som ikke endret Norge
Resesjon i USA?
Miljøvennlige byer

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.