NA24.no

TV3 granskes etter samehets

Sist oppdatert:
TV3 kan ha brutt loven da de gjorde samehetsen av Alice Balto til «Robinson»-underholdning.

(iOslo.no) Ifølge et brev iOslo.no har fått tilgang til, har Likestillings- og diskrimineringsombudet nå kontaktet TV3 på grunn av den meget omtalte episoden under årets «Robinson-ekspedisjon».

Samejenta Alice Balto ble utsatt for grov hets fra konkurrenten Peter Arambasic i programmet. Dette ble det laget en såkalt promo av, som reklamerte for det aktuelle programmet, noe flere seere har reagert sterkt på.

«Satans samekjerring. Forbaska, stygg, heks, bitch ... Jeg skal ta henne når jeg kommer tilbake» og «Hvem er den neste du vil dolke i ryggen? Du er en råtten kjerring, vet du. Ta den stygge r... di og forsvinn. Jeg gidder ikke sitte ved siden av deg. Det lukter jo dritt langt fra ...», sa Arambasic under innspillingen.

Klippet ut det groveste
Det groveste skal ifølge TV3 ha vært klippet ut av programmet, men ombudet reagerer sterkt på at TV3 likevel valgte å bruke klippene av Arambasic som egenreklame, og mener at kanalen kan ha gjort seg skyldig i å medvirke til at Alice ble ulovlig trakassert.

Programdirektør Trygve Rønningen i TV3 har foreløpig ikke lest brevet. Han mener konflikten var viktig å få fram, men innrømmer at de gikk for langt i promoveringen av programmet.

- Dette har vært en veldig vanskelig sak for oss. I en realityserie må man fortelle historiene som er sentrale, og personkonflikten mellom Peter og Alice varte over så lang tid og var et så viktig tema for historiefortellingen i Robinson at vi ikke kunne ta det ut. Men det var vanskelig, og vi redigerte programmet helt opp mot sending. Vi tok ut en del, og vi «pipet ut» en del - til og med vi syntes at en del ting var for grovt. Og parallelt ble også promoteringen redigert, sier Rønningen til iOslo.no.

- Framstår som veldig sterk
Han innrømmer at hadde de laget promoen om igjen, hadde den sett annerledes ut, og vært mindre sjikanøs.

- En promo blir svært fortettet, og framstår som veldig sterk. Vi ønsket å fortelle om den sterke personkonflikten - men det kan gjøres på mange måter. Vi rakk ikke å gjøre dette skikkelig til promoen, beklager han.

Likestillings- og diskrimineringsombudet skriver i brevet at «Diskrimineringsloven forbyr «[d]irekte og indirekte diskriminering på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning [...]», jf. § 4 første ledd. I lovens § 5 er det presisert at også «trakassering på grunnlag som nevnt i § 4 første ledd er forbudt. Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende eller ydmykende.» Medvirkning til trakassering som nevnt i § 5 førte ledd er også forbudt, jf. § 5 annet ledd.»

- Alice vant konflikten
De skriver videre at «Ombudet vil videre varsle TV3 om at vi på bakgrunn av tv-kanalens redegjørelse, vil vurdere hvilket medvirkningsansvar TV3 kan ha.»

Til tross for kritikken og bråket rundt samehetsen, er Rønningen glad for utfallet av Robinson-ekspedisjonen. Peter Arambasic gikk ut av serien før Alice Balto.

- Det gode er at Alice framstår som en god og sterk person - og at hun «vant» personkonflikten. Og at den som står igjen som den store taperen, er vedkommende som kom med sjikanen, sier han.

Les flere saker fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere