Gå til sidens hovedinnhold

Utestenger svenske pirater

Svenske Pirate Bay blir sperret for danske Tele2-kunder. Norge er neste.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det skriver epn.dk mandag, og fremlegger at det er den danske musikkbransjens organisasjon, IFPI - interesseorganisasjonen for de multinasjonale plateselskapene -, som har henvendt seg til internettleverandøren for å anmode selskapet om å stenge adgangen til den svenske nettsiden.

NA24 - din næringslivsavis

Nektet først
IFPI i Norge ser ikke bort fra at det samme kan skje i Norge.

- Avgjørelsen er veldig positiv for oss. Dette må vi se om vi kan få til i Norge også, sier Marte Thorsby i norske IFPI til Dagbladet.no.

Tele2 nektet i utgangspunktet anmodningen, hvilket førte til at IFPI klaget saken inn for den danske fogedretten - tilsvarende namsretten i Norge. Domstolen avgjorde så at adgangen skulle stenges. Dette får krass kritikk fra Piratgruppen og Piratpartiet.

Nicolai Pfeiffer i Tele2 gir følgende kommentar til Computerworld:

- Vi vil jo nødig være den som sitter der og tar stilling til hva som er lovlig og ulovlig. Vi må bare konstatere at det har hersket tvil, og fant derfor ut at vi måtte få domstolens kjennelse i saken, slik at vi selv ikke er ansvarlige for dommen.

- Som Burma
At internett-sider stenges ute fra brukernes nettlesere har sjelden skjedd i Skandinavia, og den danske foreningen Piratgruppen sender sterk kritikk til beslutningstakerne.

- Det helt absurd. Man sperrer danskenes adgang til en av verdens største kulturdistribusjoner, uten at The Pirate Bay faktisk er dømt for noe som helst, sier leder Sebastian Gjerding, og får støtte fra det politiske partiet Piratpartiet, som faktisk fikk 0,63 prosent av stemmene ved det siste valget til Riksdagen:

- Det plasserer Danmark i samme kategori som sensurerte land som Burma, Kina, Saudi-Arabia og Nord-Korea, skriver de i en pressemelding.

Politianmelder muligens
Pressetalsmann Peter Sunde i The Pirate Bay sier nå at man vurderer å politianmelde Tele2 i Danmark om de følger påbudet fra namsretten.

- Den danske piratgruppen leverer kanskje inn en anmeldelse. Det er mulig at dette bryter med lover om ytringsfrihet, sier han til Dn.se.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot