*Nettavisen* Økonomi.

Vålerenga henter nye stjerner

OSLO 20090321: Vålerengas Martin Andresen i luftig spark mot Aalesunds Fredrik Carlsen under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga (VIF) og Aalesund (AaFK) på Ullevaal Stadion lørdag ettermiddag. Kampen endte 1-1. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Jon H. Nordbrekken og Harald Moræus-Hanssen gjør nå fotballcomeback.

23.03.09 10:15

Begge de suksessrike finansmennene går inn i Vålerengas styrende organer.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Det er vel ikke akkurat fotballfaglige ting de er ute etter. Jeg er litt minister uten portefølje foreløpig, men man trenger vel råd i de tøffe økonomiske tidene. Det er vel også derfor Nordbrekken skal inn, sier Harald Moræus-Hanssen til NA24 Propaganda.

Han jobber i Fearnley Fonds og er en av landets best betalte aksjemeglere. Moræus-Hanssens selskap Uthalden hadde i 2007 bokført verdier for 879 millioner kroner.

Les også: Aksjetopp tror på gull

- Selv om jeg kommer fra andre siden av byen, har jeg holdt med Vålerenga siden jeg var liten. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, sier mangemillionæren.

Han har tidligere vært formann i klubben. Sønnen til Oslos tidligere kinosjef var også med i styret til VIFs gamle aksjeselskap, som gikk konkurs i 2004. I forrige uke ble meglertoppen valgt inn som nestleder i Vålerengas klubbstyre.

Dagen før trådte Jon H. Nordbrekken inn i styret til Vålerenga Invest Fotball AS.

Les også: Norges best betalte fotballsjef

- Jeg ble spurt av Tor Olav Trøim, som er største aksjonær, og har jo tidligere vært formann i klubben i noen år og styreleder i det tidligere aksjeselskap, forteller Nordbrekken.

Vålerenga Invest Fotball AS har tapt over 30 millioner de tre siste årene, og budsjetterer også med røde tall i 2009.

- Det må vi gjøre noe med. Jeg vil bidra til å få balanse i regnskapene, der kan jeg nok bidra, sier Bank2-styreleder Nordbrekken.

Antakeligvis gikk ingen av eliteklubbene med overskudd i fjor. I tillegg til Vålerenga har blant andre Rosenborg, Viking, Lillestrøm, Lyn, Start, Tromsø og Bodø Glimt levert til dels svært røde regnskaper.

Det samlede tapet kan komme opp i en kvart milliard, anslo fotballpresident Sondre Kåfjord i Aftenposten tidligere denne uken.

Les også: - En kvart milliard i fotballsmell

- Inntekter og utgifter harmonerer ikke, det er overforbruk og slik har det vært lenge. Dette kan ende med mageplask, advarer den tidligere inkassokongen.

Som bidro til å berge VIF på midten av '90-tallet, den gang klubben «var megakonk». John Fredriksen, Øystein Stray Spetalen og Ola Mæle ble å finne blant Valle-lagets nye onkler.

- Det er viktig at butikken snart går rundt uten konstant behov for tilførsel av penger fra eierne. Inntektssiden har doblet seg siden jeg hadde verv i Vålerenga sist, men man greier seg likevel ikke, sier Harald Moræus-Hanssen.

Les også: VIF og RBK knuser Brann

Han mener det har skortet på økonomistyringen i mange norske klubber. Ønsket om å bli best blir viktigere enn å drive sunt.

- I Vålerenga trengs det en økonomi som gir buffer for sportslige svingninger. Den bufferen har vel ikke vært større enn den må være.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.