*Nettavisen* Økonomi.

Venter tøff nedgang i reklame

Reklamemarkedet økte med 6,5 prosent i fjor. I år blir det nedgang på nesten det samme.

22.01.09 13:25

COLOSSEUM KINO (NA24 Propaganda) : Mediebyråene regner med en nedgang i deres annonseomsetning på rundt seks prosent i inneværende år.

Sjekk ut NA24 Propagandas nye mediaguide

Traff med anslaget
Reklameveksten gjennom mediebyråene i fjor endte på 6,5 prosent, rett under anslaget Mediebyråenes interesseorganisasjon, MIO, hadde ved inngangen til året.

- Det skiller rundt 18 millioner på at vårt anslag ikke gikk inn, og det må vel sies å være brukbart. Men det vi bommet mer på var fordelingen mellom kanalene, sier styreformann Arne Inge Christophersen i MIO.

MIO forutså at en eventuell nedgang ville kommet i fjerde kvartal og oversikten organisasjonen viste på et frokostmøte i dag viser at de traff også der.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

TV største kanal
TV var den største mediekanalen med en markedsandel på 30,8 prosent. Avis vokste mindre enn totalmarkedet og hadde en vekst på to prosent.

Totalt formidlet mediebyråene som melder inn sine tall til MIO for 7,87 milliarder kroner i fjor.

Nettet var vekstvinneren med en volumvekst på 130 millioner kroner, men kanalen rundet ikke en milliard i omsetning, som var anslaget ved forrige årsskifte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nytt toppår for mediebyråene

Veksten i 2008 avtok ganske betraktelig sammenlignet med de foregående årene, men det ble likevel et nytt år med rekordomsetning for mediebyråene.

Omsetningen økte med 485 millioner kroner i 2008, mens veksten var over 800 millioner kroner i 2007.

Tilbakegangen startet i sommer og full effekt i fjerde kvartal.

Også nettannonseringen hadde nedgang på slutten av 2008.

- Det er ikke nødvendigvis slik at nettet øker i krisetider, selv om mange har spådd at det skal skje, sier Christophersen.

2009 solid i minus
Anslagene for 2009 som MIO har hentet inn fra sine medlemsbyråer viser at det er lite optimisme å spore. Sammenstil venter byråene en nedgang i deres formidlede omsetning på mellom 5,5 og seks prosent.

Kraftigst ventes nedgangen å bli for ukepresse/magasiner hvor mediebyråene spår en nedgang på 10 prosent. Hvis det slår til blir får ukepressebransjen sitt dårligste annonseår på ti år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Også avis ventes å gå betydelig tilbake med en nedgang på ni prosent. For kinoreklame forventes nedgangen å bli på åtte prosent. TV ventes også å gå markert ned. Slår anslaget om syv prosent nedgang til er tv-stasjonen tilbake på 2006-nivå.

Fagpresse kan vente en nedgang fra mediebyråene på seks prosent, mens tilsvarende for radio er to prosents nedgang.

Mediebyråene forventer bare at nett, utendørs og postkassedistribuert reklame får en vekst fra dem i år. Også her er anslagene beskjedne, for utendørs ventes det en vekst på én prosent, nettet skal vokse med to prosent, mens postkassedistribuert gjennom mediebyråene ventes å vokse med tre prosent.

Her kan du se årstallene og utviklingen innen hver mediegruppe:

Klikk på bildet for å forstørre.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.