*Nettavisen* Økonomi.

Vi betaler ikke!

Foto: MARIT HOMMEDAL (Scanpix)

Pressestøtte og ytringsfrihet er ikke det samme. Det burde Finn Jarle Sæle for lengst ha forstått.

29.03.09 16:05

KOMMENTAR (NA24): Det er overmåte populært å påberope seg ytringsfrihet om dagen, hva enten det gjelder religionsdebatt, brente hijaber eller konkurransen om å definere begrepet «radikal islam». Norsk Kulturråd har vedtatt tilskuddene til uke- og månedspublikasjoner på papir. Og saken har vakt storm i den kristenfundamentalistiske leir.

Forut for møtet i Norsk Kulturråd sutret NorgeIDAGs redaktør Finn Jarle Sæle overfor Dagbladet om at kulturrådet var i ferd med å frata avisen pressestøtte. Det samme gjorde Frihetens redaktør Hans Petter Hansen fra støvhaugen i Norges Kommunistiske Parti.

Sekkepost
Nå er det ikke pressestøtten i den forstand det hele dreier seg om, det handler om den såkalte tilskuddsordningen, en sekkepost som ble delegert fra Kulturdepartementet til kulturrådet i 2007. Stortinget vedtar fortsatt rammene for papir- og produksjonsstøtte, og Medietilsynet fordeler deretter støtten ut . Det er nettopp dette villniset det burde ha vært ryddet opp i for lengst, og konklusjonen er fra denne kommentators ståsted den samme som før: Det er selve pressestøtten som står for fall.

Klikk på bildet for å forstørre.

Innstillingen til kulturrådet er levert av et utvalg bestående av professor Helge Rønning, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn og Eirik Vassenden. Deres konklusjon er at publikasjonene er for dårlige, har for lite bevissthet i forhold til sjangerbruk og redaksjonell forståelse og visse andre ting. Kulturrådet sluttet seg til utvalgets innstilling uten videre debatt, og det hele lukter dermed litt av at kultureliten gjør seg til overredaktør i det norske mediesamfunnet.

Hvorfor?
Når det er sagt: Hvorfor skal fellesskapet finansiere NorgeIDAGS kristenfundamentalistiske og fordomsfulle meninger? Enn si det steindøde tankegodset i Friheten? Unnskyld det lettere reaksjonære uttrykket; skal skattebetalerne bære byrden for at meninger kommer ut?

Jeg heller til å mene det motsatte. Vårt hittil lille mediesamfunnet utvikler seg i rask takt, ytringsfriheten som sådan er i toppform, med bloggere og debattanter til stede nær sagt overalt. Publikum er i ferd med å overta stadig større deler av meningsmangfoldet. Jeg er fortsatt tilhenger av at de meninger jeg personlig misliker skal slippes til i stort monn, men jeg ser ingen grunn til å betale for det.

I hvert fall ikke ut fra et publisistisk ståsted. For mangfoldet sikres fortsatt best av at de som har noe å fare med og rekker publikum av nettopp den grunn, ikke trenger statens garanti for å få det til. Er NorgeIDAG liv laga, så er den det.

«Var vi bare konkurransebasert og kunne lagt på en hundrelapp per abonnement, så kunne vi holdt på til Jesu gjenkomst», sier Finn Jarle Sæle salvelsesfullt.

Ja men, så legg på den hundringsen, da!

Dag Solberg er frilansjournalist og kommentator i NA24

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.