NA24.no

Vil beholde ærekrenkelser

Sist oppdatert:
Frykter for rettssikkerheten hvis ærekrenkelser fjernes fra straffeloven.

(NA24-DEBATT) Om presseorganisasjonene, TV2 og NRK får det som de vil, blir bestemmelsene om ærekrenkelser fjernet fra straffeloven. I stedet foreslår de en ren sivilrettslig forfølging, noe som er i tråd med trenden ellers i Europa. Dette vil i praksis bety at den reelle rettssikkerheten på området er tilnærmet borte.

Vil avkriminalisere ærekrenkelser
I en utredning førsteamanuensis Bjørnar Borvik har utarbeidet på oppdrag fra Justisdepartementet inkluderes en rekke omfattende høringsuttalelser fra de nevnte medieaktørene, hvor de enstemmig går inn for å avkriminalisere ærekrenkelser. I tillegg foreslås en del lovendringer, samt at ærekrenkelser skal kunne straffes med bøter eller fengselsstraff i inntil to år, da i privatrettslig regi.

Norsk Redaktørforening har i samarbeid med NRK sågar utarbeidet et alternativt lovforslag der de aktuelle bestemmelsene i straffeloven blir overført til skadeserstatningsloven. Norsk Journalistlag går på sin side så langt som å si at straffeforfølging av journalister er ytringsfrihetsfiendtlig.

Vil svekke rettssikkerheten
For individet vil dette i realiteten bety at rettssikkerheten på området blir kraftig svekket og tilnærmet borte. Riktignok er det i dag for en sjeldenhet å regne hvis noen blir dømt i tråd med straffelovens bestemmelser om ærekrenkelser, men mulighetene er, om ikke annet, til stede. I høringsuttalelsene argumenteres det til fordel for at mennesker som føler seg ærekrenket av media må ta ut sivilrettslig sak. Basert på i hvilken retning medias omtale av enkeltpersoner har bevegd seg de senere år, mener jeg at man, heller enn å fjerne dem, burde oppdatere de aktuelle bestemmelsene i dagens straffelov.

Når finanskjendiser og andre spesielt velbeslåtte mennesker blir utsatt for hard, og i deres øyne ærekrenkende skyts fra media, har de ofte midler til å forfølge saken i privatrettslig forstand. Og det gjør de for øvrig gjerne, ref. til eksempelvis Spetalen vs. Dagbladet-saken som pågår nå. Ola og Kari Nordmann derimot, har som regel ikke mulighet til å satse store pengesummer på et såpass usikkert utfall. Vi snakker gjerne hundretusener av kroner i egne saksomkostninger, pluss det man eventuelt måtte bli dømt til å betale av motpartens omkostninger om man skulle være så uheldig å tape en eller flere rettsrunder. Dermed er det i realiteten fritt fram for media, og Hansen, Olsen og Jensens omdømme overlates til den enkelte journalists vurdering av etiske og moralske grenser.

Bør oppdateres
At trenden ellers i Europa er den samme, gjør ikke saken mer riktig, mener jeg. Presset for å være først ute med nyheter har økt betraktelig de siste år, i takt med internett og et stadig økende antall nyhetsmedier. Dette, sammen med det faktum at presseetiske grenser brytes stadig lengre ned, gjør at journalistenes arbeidsmetoder endrer seg. Mindre tid til å sjekke bakgrunnsmateriale, sitater, fakta, samt økt sensasjonsfokus og manglende overholdelse av presseetiske regelverk er resultater av en ny hverdag i media.

Det burde med andre ord være grunnlag for en oppdatering av straffelovens regler om ærekrenkelse, med det for øye å forsterke individets rettssikkerhet på området, ikke svekke den.

Paal Espen Hambre
Kommunikasjonsrådgiver og daglig leder i PR-byrået Hambre & Partners

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere