*Nettavisen* Økonomi.

Vil etterforske Facebook

Facebook sier at de tidligere har fått kritikk til endringer utgitt for raskt. Derfor har introduksjonen av verktøyene blitt utsatt.

Nå vil Amerikanerne ha innsikt i personvernet.

Ti offentlige interessegrupper har bedt den amerikanske Federal Trade Commission om å undersøke Facebook`s sporing av Internett-brukere når de logger seg av det sosiale nettstedet, det skriver Bloomberg i dag.

Les også: Slik er «nye» Facebook

The Electronic Privacy Information Center og ni andre grupper, har i et brev sendt til FTC i dag, også bedt de om å undersøke om Facebooks nye Ticker og Timeline funksjoner som de mener en risiko for brukerne ved å kombinere biografisk informasjon i et lett tilgjengelig format.

  • Ticker – En funksjon som viser det hva som skjer med gjengen i sanntid. Den lar deg delta i samtaler og aktiviteter når de skjer. Ticker-funksjonaliteten ligger ute til høyre i skjermbildet ditt på Facebook.
  • Timeline – Timeline er den nye profilen din. Her kommer de viktige hendelsene i fokus, men alt mulig fjas blir nedprioritert.

Vil ha etterforskning
- Vi ønsker at FTC skal undersøke i hvilken grad Facebooks nylige endringer og dems hemmelige sporing av brukere etter at de har logget ut kan utgjøre urettferdig eller villedende forretningsskikk, sier David Jacobs, forbrukerbeskyttelse stipendiat for EPIC, i et telefonintervju til Bloomberg i dag.

Facebook, basert i Palo Alto, California, legge nå til funksjoner for å lokke brukere til å bruke mer tid på nettstedet og unngå å miste dem til Apple Inc. (AAPL) og Google Inc. (GOOG), som også tilbyr video og musikk-tjenester. Forrige uke lanserte Facebook administrerende direktør Mark Zuckerberg nye måter for medlemmene til å bruke sosiale nettverk for å dele musikk, filmer, TV programmer, nyheter og aktiviteter som matlaging og trening.

Blogg innlegg
I brev til FTC refererert til den 25 september skriver den australske bloggeren Nik Cubrilovic at Facebook plassert såkalte «cookies» på brukernes nettlesere som så sporer deres Internett-aktivitet, selv etter at de logget ut av Facebook.

- Selv om Facebook endret dette etter kritikken så er det uklart hvor komplett endringene ble, sa Jacobs til avisen.

Ingen regelbrudd
- Det er ingen sikkerhetsbrudd eller brudd på personvern.Facebook lagrer ikke eller bruker informasjon vi ikke ha, skriver Andrew Noyes, en av Facebooks-talsmenn i en e-post.

Claudia Bourne Farrell, en FTC talskvinne, bekreftet at etaten mottok brevet i dag. Hun nektet å kommentere ytterligere til Bloomberg.

- Vi vil ikke dele eller selge den informasjonen vi ser når du besøker et nettsted med en Facebook sosial plugin til tredjepart, og vi bruker ikke den til å levere annonser til deg,sier ingeniør Gregg Stefancik i Facebook til avisen.

Les også: Facebook får utsatt frist

- Facebook er villedende med sine brukere og også politikere som Jeffrey Chester, administrerende direktør for Center for Digital Democracy, hjalp til med å skrive brevet.

- De nye endringene er designet for å pumpe store reklame kroner i Facebook, skrev han i en epost.

Facebook forventer at amerikanske myndigheter krever å få innsikt i økonomien og at de må avsløre økonomiske resultater innen 30.april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag