*Nettavisen* Økonomi.

Vil lansere gratis bakkenett

Notodden-selskap vil bygge ut et gratis digitalt bakkenett.

07.12.07 08:55

Medeier og gründer Thomas Lunde Nilsen i selskapet Telekring AS tror deres initiativ vil bli tatt godt i mot også av NTV og RiksTV, som har hånd om dagens digitale bakkenettet.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Det nye nettet skal bli et supplement til NTVs nett og få en distriktsprofil.

Han viser til Sverige hvor Boxer, som spiller samme rolle som RiksTV gjør her i landet, har uttalt at de gratis ukrypterte kanalene øker interessen for bakkenettet.

- Ingen gratis etter 2010
Lunde Nilsen, som også er medeier i TV 1 Norge AS, mener det ikke er noen kanaler som blir fullt ut gratis i bakkenettet etter 2010. Han mener kringkasterne selv bør kunne velge å gå kryptert i programpakker eller være frikanal uten programkort, styrt ut i fra sine foretningsmodeller og ambisjoner.

- Det vi ønsker er å lage et digitalt bakkenett for de mindre lokale aktørene. For å ta inn kanalene i dagens bakkenett må du betale for en dekoder og bli kunde hos RiksTV. NRK er ikke gratis, i og med lisensen, og det er mye som tyder på at TV 2 blir betalkanal fra 2010. Det vi ønsker er å bygge et digitalt bakkenett hvor kanalene skal være gratis for seerne, og sendingene går ukryptert utenfor en programpakke og programkort, sier Lunde Nilsen til NA24 Propaganda.

Han mener Telekrings interessenter først og fremst vil være stasjoner som ikke får plass i dagens bakkenett basert på flere faktorer.

- Medietilsynet har nå åpnet opp på konsesjonssiden for at konsesjonær kan velge mellom flere nettoperatører for digitale bakkenett, men det er svært begrenset tilgang på kapasitet for distribusjon og i dag er det kun NTV alene som tilbyr kapasitet. Det betyr at det blir mindre rom for nykommere, og at det i liten grad blir et utvidet tilbud, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Søker om én mux
Telekring AS søker om å bli tildelt en riksedekkende frikvens i VHF-båndet og satser på å kunne tilby en mux, det vil si kapasitet til cirka tolv tv-kanaler.

Daglig leder John Tobiassen i Telekring AS sier de arbeider opp mot departementer og tilsyn i disse dager.

- Tilbakemeldingen vi har fått fra Post- og teletilsynet indikerer at vi får et svar til våren, sier Tobiassen.

Bakkenettet som NTV bygger i disse dager er anslått til å koste opp mot 1,5 milliarder kroner. Investeringene til Telekring er tenkt i en annen divisjon.

- Det som er avgjørende er at vi snakker om en gradvis utbygging og at vi ikke får noe krav om full dekning som NTV har, og at det ikke settes en tidsfrist for ferdig utbygging. Vi er avhengige av å bygge ut etter hva kundegrunnlaget tilsier, sier Lunde Nilsen.

- Lokal-TV blir betal-TV i 2010
Lunde Nilsen ser for seg at lokal-TV kan være potensielle interessenter i deres alternative bakkenett.

- Problemet i dag er at det er svært vanskelig for andre enn de etablerte å komme inn på det nasjonale markedet. Har du ikke program som gir RiksTV tro på at det vil lønne seg, får du ikke plass. Og får du ikke plass i bakkenettet er det også vanskelig å få programmene på plass, sier Lunde Nilsen.

Han sier de ønsker å kunne tilby et distribusjonsalternativ på bakkenett slik det er for kabel og satellitt.

- Det er flere kanaler og konkurranse innen både kabel og satellitt, det bør også være mulig innen bakkenett. Vi er overbevist om at publikum er de som vil være mest tjent med å få flere tilbydere i bakkenett og et utvidet tilbud, helt gratis, sier Lunde Nilsen, som opplyser at han er på vei ut av Telekring AS.

Har du et medietips, ta kontakt med NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.