NA24.no

Vil selge ut statsaksjer

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Høyre-veteran Per Kristian Foss er lite imponert over Jens og Siv.

I Norge er staten den største kapitalisten av alle. I Oljefondet har staten lastet inn 3.191 milliarder kroner. I tillegg til dette sitter staten med Folketrygdfondet og ulike fondsordninger. Det er dermed ikke merkelig at det foregår en stor debatt om hvor mye staten skal involvere seg i næringslivet.

Det er noen eksempler som har løftet frem debatten den siste tiden. Aftenposten har hatt en serie med artikler hvor det slås fast at IT-drømmen på den gamle flyplassen på Fornebu, har blitt kun en drøm. NA24 har samtidig skrevet at statens investering i Aker Solutions er og blir et gigantisk tapsprosjekt. Tre år etter at den rødgrønne regjeringen puttet 4,8 milliarder inn i det Røkke-kontrollerte selskapet, er papirtapet fortsatt på anseelige 1,1 mllliarder kroner.

Analytiiker-smådommene NA24 har hentet inn, viser at det kan ta år før staten er i pluss med sin investering. Et nytt milliardunderskudd i SAS aktualiserer en debatt om staten skal igjen gå inn med mer penger i flyselskapet.

Lite imponert
Stortingsveteran og finansminister i Bondeviks andre regjering, Per-Kristian Foss, har fulgt forholdet mellom statlig og privat eierskap i en årrekke. Han er meget kritisk til hvordan den rødgrønne regjeringen har håndtert det statlige eierskapet.

- Jeg synes eierskapet har vært håndtert usedvanlig dårlig under den sittende regjering. Oppkjøpet i Aker Solutions er det grelleste eksempelet, mener Foss.

Han mener det er viktig at ikke regjeringen opptrer på en måte som gjør at Staten forventes å gå inn i prosjekter der private ikke vil av ulike grunner.

Høyre-veteranen mener videre at det er de private som må velge områder det skal satses på i norsk næringsliv.

- Staten har ikke tilstrekkelig erfaring eller ekspertise til å velge satsingsområder. Dessuten er staten allerede sterkt nok eksponert i norsk næringsliv gjennom Statens Pensjonsfond Innland (Folketrygdfondet) og har et betydelig direkte eierskap i en serie nøkkelvirksomheter, mener Foss.

Vil selge seg ned
Et av slagordene i Stoltenberg rødgrønne regjeringsprosjekt har vært at staten skulle være en aktiv eier i norsk næringsliv. Etter at en halvannen regjeringsrunde er gjennomført er fasiten at endringen i det statlige eierskapet kun sporadisk har vært mer aktivt. Eierskapet i Aker Solutions er et av få eksempler på aktivt eierskap. Et annet er da Trond Giske tuppet styreleder Arvid Grundekjøn ut døren i Statkraft i sommer. Begge deler har vært omdiskutert, sist da Johan Andresen jr. trakk frem håndteringen av Grundekjøn som et eksempel på hvorfor det blir mye politikk og lite forretning i statlig eierskap.

Foss mener at staten bør frigjøre statlige midler fra eierskapet til andre investeringer.

- Utfordringen ligger i å skape bedre investeringsbetingelser for investorer og grundere i Norge. Mer statlig kapital bør kunne frigjøres fra eierskap til områder der bare staten kan investere, slik som for eksempel infrastruktur, mener Foss.

Den kjente Høyre-politikeren er også klart kritisk til hvordan Frp har opptrådt i en rekke saker om statens påvirkning i næringslivssaker.

- Frp har en lite prinsipiell tilnærming til bruk av statlig kapital i næringslivet. For eksempel var Frp sammen med Ap pådrivere for at IT-Fornebu gikk gjennom i Stortinget med knappest mulig flertalll. Frp var også bremsende i forhold til flere av de planer for salg av statsaksjer som Bondevik II-regjeringen la frem. Derfor er det viktig at Høyre tar en ledende rolle i et fremtidig samarbeid på ikke-sosialistisk side, mener Foss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere