*Nettavisen* Økonomi.

William Nygaard mener vi må tåle ekstreme ytringer om Paris-terroren

PROFETENS UMMAH: Ubaydullah Hussain er talsperson for den ekstreme islamske gruppen Profetens Ummah. Styreleder i Norsk PEN, William Nygaard (innfelt), sier at ytringer vi ikke liker er en viktig del av ytringsfriheten.

- Ytringer som vi ikke liker å høre, er en viktig del av ytringsfriheten.

Det sier tidligere forlagssjef William Nygaard, som i 1993 ble skutt utenfor sin bolig i Oslo på grunn av publiseringen av Salman Rushdies kontroversielle roman Sataniske vers.

I dag er Nygaard styreleder i Norsk PEN, en organisasjon som jobber for ytringsfrihet.

Ga Frankrike skylden

- Vi ser på angrepet i Paris som en direkte konsekvens av Frankrikes krigføring i land som Afghanistan, Mali, Irak og Syria hvor de har vært med på drap på den muslimske sivilbefolkningen, sa talsmann Ubaydullah Hussain i norske Profetens Ummah til Nettavisen denne helgen.

De siste årene har Profetens Ummah blitt assosiert med terrororganisasjonen IS, som har påtatt seg ansvar for terroren i Paris.

- Det Frankrike og deres allierte opplever i dag, opplever vi hver dag gjennom muslimske liv som går tapt grunnet Vestens krigføring. Mine tanker går til de utallige muslimene som har blitt drept under pådekket av den falske krigen mot terror, sa Hussain.

- Unødvendig

Nettavisen har mottatt flere kommentarer fra lesere som mener at vi ikke bør videreformidle synspunktene til Profetens Ummah om denne saken.

Jeg klarer faktisk ikke i min beste vilje å se hvorfor dere skal la denne åpenbart sinnssyke og straffedømte mannen få mediedekning

« Jeg klarer faktisk ikke i min beste vilje å se hvorfor dere skal la denne åpenbart sinnssyke og straffedømte mannen få mediedekning til å forsvare grusomheter som blir begått. Normale mennesker finner dette enormt provoserende og det er svært viktig at Nettavisen sin rolle som nyhetsformidler ikke misbrukes med bakgrunnen i argumentet om ytringsfrihet. Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre» skriver en leser.

«Hvorfor i allverden gir dere Ubaydullah Hussain så mye spalteplass? Alle vet hva han står for, det er helt unødvendig med flere uttalelser fra han. Det er ikke Profetens Ummah, med noen titalls medlemmer, som representerer muslimer i Norge. Når dere vinkler ting på den måten så fremstår det som et sensasjonsjag» skriver en annen.

- Viktig å forstå

William Nygaard mener det er viktig at synet til for ekstreme grupper som Profetens Ummah kan komme til uttrykk, fordi det er avgjørende å forstå drivkreftene for terroren.

- Offentligheten bør også være kjent med hva yttergruppene mener, men mediene har selvfølgelig et ansvar for å påse at synspunktene ikke blir formidlet som propaganda egnet for ytterligere rekruttering med voldshandlinger som resultat, sier Nygaard og legger til.

- Ytringer som vi ikke liker å høre er dessuten en viktig del av ytringsfriheten.

- Skal man vinne kampen i menneskelig forstand, er det aller viktigst å ta ondet ved røttene. Det er nettopp det Deeyha Khan (37) har evnet gjennom to dokumentarfilmer. Først ved å gå inn i et æresdrapsforhold, og ikke minst nå i den siste filmen der hun intervjuet tidligere IS-soldater, sier Nygaard.

Norsk-pakistanske Khan vant Emmy-prisen for «Banaz: A Love Story» i 2013. Tidligere i år var det premiere på «Jihad - hellige krigere», som du ennå kan se her på NRK. 17 november mottar hun Universitetet i Oslos Menneskerettighetpris I Gamle Festsal.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSKER: Lars Gule. Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)

Er i tvil

Lars Gule, som forsker på ekstremisme, er mer i tvil om Profetens Ummah bør få lov til å fronte terroristenes syn.

- Det er viktig å forstå ekstremismens verdensbilde, sier Gule til Nettavisen. Han heller likevel i retning av at Profetens Ummah ikke bør få så mye oppmerksomhet fra mediene.

- Ved å gi oppmerksomhet til dette svært marginale norske miljøet, så får de større innflytelse enn de fortjener, sier Gule som forstår at mange vil oppleve intervjuet med Hussain som smakløst, uskjønnsomt og støtende i forbindelse med tragedien i Paris.

Hva mener du?

Si din mening i kommentarfeltet. Vi oppfordrer til en saklig debatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.