*Nettavisen* Økonomi.

Protester over hele verden

Foto: (AP/Scanpix)

Søndag marjerte over 4000 demonstranter i Afghanistan i protest mot Muhammed-karikaturene. Muslimer over hele verden marsjerte søndag.

05.02.06 20:09

Protestene i Afghanistan spredte seg over hele landet. Ifølge Reuters var antallet nærmere 1000 demonstranter. I en av byene skal politiet ha skutt i luften i et forsøk på å spre demonstratene.

Ifølge Reuters skal demonstrasjonene ha gått fredelig for seg.

- Følger situasjonen nøye
Det norske utenriksdepartementet bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det skal ha vært demonstrasjoner, både i Afghanistan og Pakistan. I tilleg til de voldelige demonstrasjonene i Libanon søndag, skal det også ha vært demonstrasjoner i Palestina, Irak, Tyrkia, Egypt og på New Zealand.

- Demonstrasjonene skal ikke ha vært rettet mot Norge spesielt, men mot trykkingen av tegningene generelt. Vi følger situasjonen nøye, spesielt i lys av det som har skjedd i Libanon og Syria i helgen, sier rådgiver i UD, Frode Andersen, til TV 2 Nettavisen.

- Må tilgi
I et intervju på CNN oppfordret den afghanske presidenten, Hamid Karzai, muslimer til å fordømme, men samtidig tilgi dem som står bak tegningene og publiseringen av disse.

- Gud har instruert oss i å tilgi. Derfor må vi, like mye som å fordømme dette på det sterkeste, også høyne oss over dette og ikke ende opp på samme nivå som dem som har trykket tegningene, sa Karzai ifølge AP.

Han understreket samtidig at de danske troppene i NATO-styrken i Kabul vil være trygge.

- Vi må ikke holde de danske troppene i Afghanistan ansvarlig for dette. Vi må forstå dette. Og vi vil forklare det til det afghanske folket, sa Karzai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag