*Nettavisen* Økonomi.

Prøvesprengning preger børsene

Foto: STR (AFP)

Nord-Korea sprer ny frykt i markedet.

25.05.09 11:13

Oslo Børs innledet dagen positivt, men etter kort tid ble oppturen snudd til nedgang.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen faller 0,75 prosent til 281,75 poeng.

Følg utviklingen på Oslo Børs her.

Den geopolitiske risikoen har økt betydelig de siste dagene. I forrige uke gjennomførte Iran prøveoppskyting av langdistanse raketter, og i løpet av helgen er det blitt klart at Nord-Korea har hatt prøvesprengninger av atombomber. Begge landene er under sterk kritikk av FN og de vestlige landene, og det er frykt for at denne kritikken vil eskalere etter den siste tidens hendelser.

I oljemarkedet ligger oljeprisen like over nivået da Oslo Børs stengte fredag. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i juli omsatt for 60,46 dollar per fat.

Prøvesprengningene til Nord-Korea ble også lagt merke til blant investorene i Asia.

Les mer: Prøvesprengning senket Asia

StatoilHydro faller 0,55 prosent til 125,60 kroner, men det er flere av tungvekterne som har startet svakere. Yara faller 0,58 prosent til 214,50 kroner, mens REC sendes ned 2,11 prosent til 74,20 kroner.

John Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean har lagt frem sitt resultat etter første kvartal. Selskapet har slitt lenge med stor gjeld og omfattende finansieringsforpliktelser knyttet til et offensivt nybyggingsprogram. Samtidig har finanskrisen sendt ratene kraftig ned. I første kvartal ble det mot slutten bedring i rateutviklingen, og markedene tok seg opp. Golden Ocean gjorde det langt bedre i første kvartal enn hva analytikerne forventet. Aksjen stiger 6,06 prosent til 6,83 kroner.

Les mer: Fredriksen leverer varene

Oppturen fortsetter også for det lille oljeselskapet Rocksource. Aksjen var en av de største vinnerne i forrige uke, og blir løftet 13,11 prosent til 1,38 kroner innledningsvis mandag.

Børsdagen vil være preget av at de amerikanske markedene holder stengt i dag. Feiringen av Memorial Day, der falne soldater og andre amerikanere i landets tjeneste minnes, medfører fravær av impulsene fra verdens største økonomi. I Storbritannia er det også stengte markeder. Det skyldes at dette er siste mandagen i mai, og da feires Spring Bank Holiday. Fridag i London spillerer også inn på det norske aksjemarkedet.

Ved de børsene som holder åpent i Europa er det fall som gjelder. I Frankfurt faller DAX-indeksen 1,3 prosent, mens CAC 40 i Paris blir sendt ned 0,8 prosent. Ved de nordiske børsene faller Stockholm og København henholdsvis 0,75 og 1,5 prosent. Helsingfors daler 0,40 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.