NA24.no

Prøvde å presse skandalemeglerne

Sist oppdatert:
Dropp salærkravet eller vi anker. Det var budskapet fra Terra-kommune.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De åtte Terra-kommunene truet de to Terra-meglerene Anders Opstad og Harald Norberg med ytterligere søksmål dersom de ikke dekket sine egne saksomkostninger.

NA24 - din næringslivsavis

Det får NA24 fra sentralt plasserte kilder.

NA24 er kjent med at trusselen kom som følge av at kommunene tapte så det suste i Oslo Byfodembete, der kommunene ville har arrest i meglernes personlige eiendeler og konti.

Tapet førte med seg at kommunene ble tildelt saksomkostningene på kroner 257.775 kroner for hver av de to meglerne.

Ulf Larsen, kommunenes advokat, har tidligere fortalt NA24 at kommunene var svært lite begeistret for å måtte punge ut denne summen.

Ville spare en halv million
I prosessen der kommunene skulle ta stilling til om de skulle anke avgjørelsen, forsøkte Ulf Larsen å presse meglernes advokater, Bjørn Stordrange og Ian W. Kenworthy, til å overtale sine klienter til å dekke egne saksomkosninger. Hvis ikke ville de måtte stå ovenfor en ny opprivende rettsrunde.

Hadde Larsen lykkes, ville de åtte kommunene spart over en halv million kroner.


Men tilbudet nådde ikke frem. Etter hva NA24 forstår møtte kommunene et kontant og meget klart nei fra Stordrange og Kenworthy, som begge er partnere i Steenstrup Stordrange. Og trusselen viste seg senere å være tomme ord: Kommunene droppet anken. Denne avgjørelsen har Larsen tidligere fortalt NA24 at kommunene var unisont enige om.

Les mer: Anker ikke mot skandalemeglere

- Ingen kommentar
Ulf Larsen ønsker ikke å redegjøre for hva om ble sagt eller gjort i prosessen før ankeavgjørelsen skulle tas.

- Det blir helt feil for meg å kommentere interne ting, sier han til NA24.

NA24 har forespurt både ordfører i Rana, Geir Waage, og ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås, om saken. Ingen av dem har kjennskap til at det var en del av strategien å få meglerne til droppe saksomkostningene, mot at de droppet anket.

Ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik, bekrefter at størrelsen på saksomkostningene vakte oppstandelse blant kommunene.

- Vi har diskutert at beløpet var høyt, og det ble diskutert hvordan vi skulle få det ned. Men konkret hva som ble gjort, det vet jeg ikke, det må du spørre advokaten om, sier han til NA24.

Meglernes advokat, Bjørn Stordrange, vil heller ikke bekrefte forholdene.

- Dette har jeg ingen kommentarer til, sier han til NA24, men ligger til:

- Jeg registerer at fristen har gått ut og at det ikke har kommet noen anke. Jeg har ikke registert at kommunene har betalt men jeg regner med at det vil skje.

Dyr prosess
De åtte kraftkommunene har brukt flerfoldige millioner kroner på juridisk og finansiell bistand i forbindelse med Terra-saken. Men så langt har de ikke anlagt en eneste rettsak eller inndrevet en eneste krone som har gått tapt.

Saken startet opprinnelig med at fire kommuner i Nordland, Hattfjelldal , Hemnes, Narvik og Rana, fikk krav om å innbetale sikkerhetspenger for å beholde sine meget omstridte investeringer i skakkjørte amerikanske kommunelån.

Etter Terra-saken sprakk i mediene kom det frem at investeringene de fire kommunene hadde gjort var alt annet enn gullkantede. Så meldte ytterligere fire kommuner seg på i tapssluket.

Tapssluk
De fire nordlandskommunene har allerde tapt 380 millioner kroner. Seks kommuner har ytterligere én milliard kroner i risikofylte Terra-pakker.

Kommunene har gått sammen og krevd seg skadesløse fra meglerhuset, som er delvis eid av Sparebank-sammenslutningen Terra Gruppen.

Enden på det kravet var at meglerhuset slo seg selv konkurs, og nå er kravet i et svært komplekst konkursbo. Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa har befalt at alle de gjenværende investeringer må selges snarest, etter at fylkesmennene felte en knusende dom over kommunenes gambling med fremtidige kraftinntekter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere