NA24.no

PST: First House bevisst om spionasje

BEKREFTER: Adm. direktør Per Høiby i First House bekrefter at de er i en dialog med PST.
BEKREFTER: Adm. direktør Per Høiby i First House bekrefter at de er i en dialog med PST. (firsthouse.no)
Sist oppdatert:
First House er klar over at utenlandsk etterretning har vist interesse for den norske bransjen, bekrefter både PST og selskapet selv.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt en god dialog med First House i flere år, og at First House er bevisst på temaet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.


Under onsdagens presentasjon av trusselvurderingen for 2015 gjorde PST-sjef Benedicte Bjørnland det klart at fremmede lands etterretningstjenester har vist interesse for å utnytte norske konsulentselskaper. Det framgår også av den åpne rapporten, og både Kina og Russland er stater som antas å ha kapasitet til å drive spionasjevirksomhet i Norge.

Har dialog

Norske myndigheter har spesielt merket seg rollen First House har hatt opp mot kinesisk næringsliv.

– Det aller viktigste er at de er bevisst på at de kan bli brukt. Bare at de er bevisst på at de kan bli utnyttet, vil gjøre det vanskeligere for fremmed etterretning å utnytte dem. Hvis de blir mistenksomme, må de ta kontakt med PST, sier Bernsen.

Hos First House bekrefter administrerende direktør og partner Per Høiby at de er i dialog med PST om temaet.

– Selvsagt har vi dialog med PST. Det har vi hatt i flere år, og det kommer vi til å fortsette med. Den problemstillingen som PST trakk opp i går, er noe vi er klar over og har tenkt nøye igjennom, sier Høiby.

Kundelister

Bjørnland trekker fram framveksten av konsulentselskaper som en åpning for nettopp russisk etterretning. Både militærindustrien og energisektoren er attraktive mål, skrev Dagens Næringsliv torsdag.

– Vi har sett at de bedriver ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge. Når man ser hva Russland har gjort i Ukraina, er det grunn til å frykte hva som kan skje med et lite naboland når konvensjoner og avtaler ikke respekteres, sa Bjørnland til avisen.

I trusselvurderingen heter det videre at det ikke er gitt at norske eller utenlandske konsulentselskaper vet hvem kunden egentlig er, eller hva som er oppdragets formål. PST mener det er fare for at konsulentselskaper ved å holde kundelistene hemmelig, kan skjule andre staters interesser.

Per Høiby i First House sier nå at PST får se selskapets kundelister, dersom de ønsker det.

– Selv om våre kundelister ikke er offentlige, er de ikke hemmelige for dem som har kontrollfunksjoner i samfunnet, understreker Høiby overfor Dagbladet. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere