*Nettavisen* Økonomi.

Pub som er «garantert halalfri» skaper reaksjoner

TYDELIG BUDSKAP: Uvisst av hvilken grunn informerer innehaveren av puben RB i Østre bydel at den er «halalfri». Foto: Vetle Granath Magelssen (Sarpsborg Arbeiderblad)

Pubeier i Østre bydel i Sarpsborg med spesielt budskap godt synlig både ved inngangsdør og i vindu.

26.05.16 16:12

(Sarpsborg Arbeiderblad): Ved inngangsdøra til puben RB i St. Maries gate 39 har innehaveren hengt opp en lapp hvor det står følgende:

«Garantert halal fritt – vi serverer alkohol og pølser med svinekjøtt».

SA har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra Bjørn Gåsvatn som eier puben, som for øvrig holder til i de samme lokalene som Jelsness-Larsen i mange år solgte klær.

Nærmeste nabo til puben er den somaliske moskeen i Sarpsborg.

LES: Forretninger føler seg presset til halalsertifisering

– Forstår ikke motivet

Shoaib Sultan, rådgiver ved Antirasistisk Senter, undrer seg over hvorfor innehaveren henger opp en slik lapp.

– Det er jo klart at det selges alkohol i en pub. Spørsmålet er da hvorfor han føler han må skrive det på en lapp. Det er for øvrig ikke noe som heter «halal-fritt», halal er ikke en ingrediens, sier Sultan til Sarpsborg Arbeiderblad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Shoaib Sultan i Miljøpartiet De Grønne reagerer på lappen. Foto: Paul Weaver, Nettavisen

– Hadde dette vært en kiosk hvor man solgte svinekjøtt og folk stadig kom bort og spurte om halal, skulle jeg forstått at man hadde et behov for å informere, for eksempel ved å henge opp en lapp. Men det er jo ikke tilfelle i denne saken.

– Kanskje en provokasjon?

Fordi Shoaib Sultan ikke kjenner historien bak lappen, synes han det er vanskelig å uttale seg bombastisk.

– Men jeg kan jo få et inntrykk av at dette først og fremst er en provokasjon. Eller kanskje har det noe med klientellet på denne puben å gjøre? Kanskje er det en undertone i budskapet som de besøkende morer seg med, sier han til SA.

– Det kan jo spekuleres i om det egentlig er ment som et signal på hvem man ikke vil ha som kunder, først og fremst.

Rådgiveren ved Antirasistisk Senter har hørt om lignende tilfeller før.

– Men det har bare vært rykter om at det skal ha skjedd. Det er første gang jeg får bekreftet at en pubeier virkelig har hengt opp en slik lapp, sier han.

– Trist og bekymringsfullt

Tone Faale, SLT-koordinator i Sarpsborg kommune, synes det er trist at en pubeier henger opp en slik lapp.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRINGSFULL: Tone Faale, SLT-koordinator i Sarpsborg kommune, synes det er både trist og bekymringsfullt at en pubeier i Østre bydel markerer et puben er «halalfri». Foto: Jarl M. Andersen (Sarpsborg Arbeiderblad)

– Vi arbeider for å være en inkluderende og trygg by. I Sarpsborg skal alle føle seg velkomne, og ingen skal føle seg diskriminert i åpne og offentlige rom, sier Faale til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Det er også viktig med et næringsliv som er inkluderende i en by hvor innbyggerne skal trives og føle seg trygge. Jeg synes det er bekymringsfullt at vi skal oppleve dette i nærmiljøet vårt.

Kan miste bevillingen

– Alkoholloven åpner for at bevillinger kan inndras fra skjenkesteder hvor det skjer gjentatte diskrimineringer, sier Kathinka Messel som er rådgiver for skjenkebevillinger i Sarpsborg kommune.

Hun påpeker at Sarpsborg kommune kommer til å se nærmere på denne saken.

Fakta

Skjenkelovgivingen

Les flere saker fra Sarpsborg Arbeiderblad!

Annonsebilag