NA24.no

Pulte dårligst på ett år

(Pulte/AFP/Montasje)
Sist oppdatert:
Tilfredsstiller ikke aktørene.

Etter mange års opptur var det amerikanske boligmarkedet en sterkt medvirkende årsak til den globale finanskrisen.

Men selv etter kraftige stimuli fra amerikanske myndigheter, er markedet fortsatt råttent. De siste ukene har flere boligbyggere rapportert om kraftige fall i både salg og bestillinger.

Og den desidert største boligbyggeren av dem alle, PulteGroup, har virkelig fått kjørt seg.

Onsdag meldte de om at ordrene stupte med tolv prosent i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode året før. Dette førte til at aksjekursen til det børsnoterte boligentreprenørselskapet stupte til svakeste nivået på ett år.

Impotent samarbeid
PulteGroup er resultatet av en fusjon mellom Pulte Homes, som siden starten i 1950 har solgt mer en halv million hjem til amerikanere, og Centex. Da sammenslåingen trådte i kraft i august i fjor var stemningen positiv og det ble blant annet spådd at fusjonen ville generere kostnadskutt på 300 millioner dollar.

Les mer: Pulte med ny partner

Nå er det imidlertid flere som sår tvil om samarbeidets fruktbarhet.

I tredje kvartal hadde PulteGroup et tap på 995,1 millioner dollar, sammenlignet med et tap på 361,4 millioner dollar samme tid i fjor. Selskapet annonserer også at de vil kutte kostnadene med 100 millioner dollar.

Dermed fortsetter selskapet et allerede langt svalestup.

I 2008 fikk selskapet et tap etter skatt på 1,5 milliarder dollar. Det dundrende underskuddet var en forbedring sammenlignet med 2007 da selskapet gikk på et tap på 2,3 milliarder dollar.

Tapet kom etter at omsetningen stupte til 6,3 milliarder i 2008 fra 9,3 milliarder i 2007.

Selskapet hadde til og med tredje kvartal 2009 et tap på 1,1 milliarder dollar. I samme periode hadde den samlede omsetningen falt til 2,4 milliarder dollar fra 4,6 milliarder dollar i samme ni måneders periode i 2008.

Stive forventninger
Aksjekollapsen til PulteGroup skjer i et børsklima der verdens mest kjente indeks, Dow Jones, nå har klatret til det høyeste nivået siden finanskonsernet Lehman Brothers gikk konkurs i 2008.

I tillegg melder selskapet at de venter en forverring til neste år, noe som kan tyde på at nedturen i det amerikanske boligmarkedet ikke har bunnet ut.

Og dersom det skulle komme en ny økonomisk nedtur som igjen sprer seg globalt - ligger mye til rette for at det kan bli skummelt flere steder

På verdensbasis står nemlig litt under halvparten av folks formuer i ikke-finansielle eiendeler, som i stor grad er eiendom, spesielt bolig.

Og i Norge er folk enda mer utsatt.

Økonomisk kastrering
Nordmenn har nemlig en uvanlig stor andel av formuen i eiendom.

På verdensbasis står litt over halvparten av folks formue i finansielle plasseringer, som bank, fond, aksjer og obligasjoner, og litt under halvparten i ikke-finansielle eiendeler. Det siste utgjøres i stor grad av eiendom, spesielt bolig.

I Norge er imidlertid 74 prosent av bruttoformuen ikke-finansielle eiendeler. Og andelen har økt det siste tiåret. I 2000 var tallet 70 prosent, ifølge rapporten Global Wealth Report fra Credit Suisse.

Ser vi på gjennomsnittstall (ikke median), er boligformuen per voksen nordmann drøyt 1,8 millioner kroner.

I USA derimot utgjør boligverdiene snaut 600.000 per voksen innbygger, altså mindre enn en tredel av tallet i Norge.

Les mer her: Boligkrakk vil ramme knallhardt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere