*Nettavisen* Økonomi.

Pulte med stående applaus

Foto: (Pulte/AFP/Montasje)

Megler tror det vil merkes på pungen.

20.03.12 16:28

I lang tid har de amerikanske børsene steget markant.

Med omfattende nødhjelp fra myndighetene og sentralbanken har investorene bidratt til å sende de viktgste indeksene til nivåer man sist så før finanskrisen.

Og sterkt medvirkende til dette er positivisme i sektoren som kanskje mer enn noe var i krisens sentrum, nemlig boligmarkedet.

Belønnet med reisning
Aksjekursen til børsnoterte PulteGroup, som er USAs største boligbygger målt i omsetning, har så langt i år steget med hele 45 prosent.

Den markante oppturen har sågar også medført at meglerhuset Barclays også har justert opp sin kjøpsanbefaling fra likevekt til overvekt.

Her kan du følge Pultes prestasjoner

Det amerikanske boligmarkedet er fraksjonert da det består av en rekke boligbyggere. Men sammen med selskapene D.R. Horton og Lennar følges prestasjonene til PulteGroup tett fordi utviklingen her er med på å vise temperaturen i markedet.

Og de siste dagene har det kommet flere viktige tall.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

På vei mot klimaks
Mandag kom landets boligmarkedsindeks, som utarbeides av National Associations of Home Builders (NAHB). Den var på 28 i mars fra reviderte 28 måneden i forveien. På forhånd var det ventet en oppgang til 30, uten at det er noen katastrofe.

- Gårsdagens tall fra det amerikanske boligmarkedet underbygger inntrykket av at bedringen i det amerikanske boligmarkedet har fått feste selv om NAHB-indeksen, som måler stemningen blant amerikanske boligbyggere, var litt svakere enn ventet i mars. Etter fem måneder på rad med oppgang var indeksen uendret på 28 i mars. Dette godt over bunnivåene i kjølvannet av finanskrisen og peker mot bedre vekst i boligbyggingen enn det vi så langt har sett i offisiell statistikk, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets sin morgenrapport.

Tirsdag blir det meldt at antallet påbegynte boliger falt med 1,1 prosent i februar til en årlig rate på 698.000 boliger. Dette var svakere enn ventet.

- I dag får vi tall for igangsettingen av nye boliger i februar som ventes å stige til 700.000 i februar, så vidt opp fra 699.000 i januar. Det skal sies at noe av økningen i igangsettingen av boliger siden oktober nok skyldes en uvanlig varm vinter og at økningen i igangsettingen framover kan bli noe svakere, skriver Wolden Bache.

Men selv om overskriften ble svakere enn ventet ble tallene for januar justert opp fra 699.000 boliger til 706.000 boliger.

- Antall nye byggetillatelser antas også å ha steget litt i februar, melder Handelsbanken Capital Markets.

Og det gjorde de til gangs.

Antallet byggetillatelser steg med 5,1 prosent til en årlig rate på 717.000 enheter. Her var det ventet en økning på 0,6 prosent til en årlig rate på 686.000.

Impotente tall
Etter mange års opptur var det amerikanske boligmarkedet en sterkt medvirkende årsak til den globale finanskrisen.

En kraftig vekst i boligmarkedet med på å fyre opp landets økonomi - før det hele endte med en skikkelig nedtur. Da toppen ble nådd i 2006 var det første gang siden 1995 at prisene falt på årsbasis, og siden da gikk det i mange år den veien høna sparker.

Utrolig nok var også situasjonen enda verre enn man trodde.

På slutten av fjoråret ble det klart at husstatistikken til meglerorganisasjonen National Association of Realtors (NAR) var feilaktig.

Data over solgte amerikanske hus og antallet hus til salgs, hadde blitt overraportert helt siden oktober 2007. Altså i flere år.

Organisasjonen hadde oppført en rekke eiendommer dobbelt i eiendomsbasen, noe som bare forsterker inntrykket av hvor råttent markedet egentlig var.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Kastrert av krisen
Under krisen ble Pulte Homes dermed nødt til å stramme inn.

Les mer: Pulte uten utbytte

Opp gjennom årene har de finansielle prestasjonene svingt mye for Pulte.

Les blant annet: Pulte i medvind og Pulte bedre enn noensinne, og ikke minst Pulte bedre enn vente

Så slo de seg med Centex og ble mastodonten PulteGroup.

Og nå tyder ting på at flere års elendighet med tid og stunder kanskje igjen vil bli erstattet med herrens glade dager.

En oppsummering av denne saken ser vi frem til å finne i Finansavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.