*Nettavisen* Økonomi.

Pundet får bank

Piccadilly cirkus, London Foto: Geoff Caddick (Scanpix)

Utviklingen i britisk økonomi er svak. Det sender valutaen nedenom.

23.10.09 14:02

Negativ utvikling i den britiske økonomien sender pundet nedenom og hjem mot flere valutaer fredag.

Fortsatt negativ vekst
I tredje kvartal falt bruttonasjonalproduktet på de britiske øyene med 0,4 prosent. Dette var langt verre utvikling enn hva økonomene hadde forventet.

Ifølge Bloomberg var det ventet at bruttonasjonalproduktet ville vokse med 0,2 prosent i tredje kvartal. Ingen av dem som deltok i undersøkelsene hadde ventet et fall i BNP.

Dermed er den pågående resesjonen på de britiske øyene den lengste som er målt så langt i historien.

Mot dollar faller pundet 1,3 prosent til 1.6407 etter den uventede beskjeden om vekstfallet. Pundet svekker seg om lag 1,4 prosent mot euro, mens det mot kronen handles for 9,07 kroner.

Fortsatt lav rente
Markedsaktørene hadde forhåpning om at positiv utvikling kunne få den britiske sentralbanken til å reversere noen av de kraftige stimulansene som er satt inn i økonomien. Nå tror imidlertid aktørene at sentralbanen må fortsette å støtte opp med finansielle tiltak og samtidig beholde den rekordlave renten lenger enn forventet for å gjenopprette vekst i økonomien.

- Når Bank of England publiserer sin inflasjonsrapport og samtidig revurderer kvantitative lettelser i november ligger det i kortene at det kommer en forlengelse av tiltaksprogrammet, sier seniorøkonom Charles Davis ved Centre for Economics and Business Research til Marketwatch.

Her er noen valutabevegelser fredag ettermiddag:

USD-NOK: 5,5300
EUR-NOK: 8,3243
GBP-NOK: 9,0716
SEK-NOK:881,289
DKK-NOK: 118,8300
EUR-USD: 1,5043

Følg valutakurser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.