NA24.no

Punktum for sterk børsuke

Sist oppdatert:
Uken sluttet godt på Wall Street. Dow Jones nådde tidenes høyeste nivå, Nasdaq og S&P 500 de høyeste på seks år.

Fredag ble en positiv børsdag i USA, og uken som helhet var også hyggelig. Dow Jones-indeksen steg til tidenes høyeste notering.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg 3 prosent i løpet av uken, og endte fredag over 2.500 poeng for første gang siden våren 2001, da indeksen passerte denne milepælen i fint driv nedover, etter at dotcom-boblen var punktert. Også S&P 500-indeksen nådde det høyeste nivået på seks år.

Resultatsesongen begynte godt denne uken, med knalltall fra aluminiumsgiganten Alcoa.

Softwaregiganten SAP AG advarer derimot om at resultatet ikke vil bli som forventet. SAP AG sa sent torsdag at salget av software-lisenser, en nøkkeldel av fremtidige inntekter, steg med syv prosent til 1,26 milliarder euro. Dette er om lag 100 millioner euro svakere enn estimatene til tallknuserne.

Chipselskapet Advanced Micro Devices (AMD) rapporterte sent torsdag om at selskapet vil få en betraktelig lavere inntjening enn konsensus blant analytikerne. Meglerhusene Citigroup, Prudential, Bear Stearns, Goldman Sachs og Morgan Stanley nedjusterte alle kjøpsanbefalingene. AMD-aksjen falt 10 prosent i dag.

Til tross for dette, steg teknologitunge Nasdaq mer enn de generelle indeksene fredag.

På makrofronten økte detaljomsetningen langt mer enn ventet for andre måned på rad i USA. Detaljomsetningen steg ifølge tallene med 0,9 prosent i desember, mot en oppgang i november på 1 prosent. November tallet ble imidlertid revidert ned til en økning på 0,6 prosent.

Det var ventet en oppgang på 0,7 prosent, viser estimater innhentet av Briefing.com. Hvis en ser bort i fra det volatile bilsalget, så økte detaljomsetningen med 1 prosent. Det var her ventet en oppgang på 0,5 prosent. I november ble det rapportert en detaljhandelsvekst på hele 1,1 prosent, men dette er i dagens rapport revidert ned til 0,7 prosent.

Handelstallene bidrar til å dempe en frykt for at forbrukerne hadde fått kalde føtter i USA.

De bidrog også til å heve rentene, fordi det minsker sjansen for at den amerikanske sentralbanken vil kutte styringsrenten i nær fremtid. Renten på tiårige statsobligasjoner steg fra 4,74 til 4,77 prosent, det høyeste nivået siden oktober.

Oljeprisen tok seg noe opp etter flere dager med kraftig fall. Et fat nordsjøolje for levering i februar koster fredag kveld 52,87 dollar, mot 51,79 torsdag kveld. Dette bidrog til at delindeksene for oljeselskaper og oljeservice begge steg rundt 3 prosent, etter å ha vært svake den siste tiden.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones + 0,33% til 12.556,08

Nasdaq +0,72% til 2.502,82

S&P 500 +0,49% til 1.430,73

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere