NA24.no

Pust ut - han hevet ikke renten

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem med beroligende til låntagerne.

Norges Bank bestemte på dagens rentemøte å holde styringsrenten uforandret.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er renten fortsatt 5,25 prosent.

Ventet uforandret
Til tross for at ferske tall viser at prisveksten virkelig tok fart og oversteg forventningene i februar fikk det ikke økonomene til å endre oppfatning foran torsdagens møte. Ifølge en Reuters-undersøkelse trodde 11 av 12 økonomer at renten ville bli holdt uendret nå.

Se direkte fra pressekonferansen til Norges Bank 14.45

- Prisveksten har tatt seg markert opp de siste månedene. Ulike mål for inflasjonen viser litt forskjellig utvikling, men samlet er den underliggende prisstigningen nær 2,5 prosent. Det er forventninger til økt prisvekst ett til to år fram i tid. Veksten i norsk økonomi er høy, sysselsettingen stiger og lønnsveksten tiltar, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i pressemeldingen.

På motsatt side skriver Norges Bank at utsiktene for verdensøkonomien svekket. Rentene er på vei ned i USA og flere andre land, noe som har medført at kronekursen har styrket seg.

Skal videre opp
Videre varsler Norges Bank i siste Pengepolitisk rapport at utsiktene taler for at styringsrenten fram mot sommeren kan bli satt videre opp.

- Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 5 – 6 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for store forstyrrelser. Vi har som et alternativ vurdert å øke renten, men en samlet vurdering tilsier at det er riktig å holde renten uendret nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere