NA24.no

Putin Europas rikeste mann

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Skal være god for minst 230 milliarder kroner.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I forbindelse med Vladimir Putins avgang snurrer ryktekarusellen stadig fortere om maktkamp i Kreml og den russiske presidentens hemmelige milliardformue.

NA24 - din næringslivsavis

Opplysninger om at Putin under sine åtte år som president har gjort seg til Europas kanskje rikeste mann har sirkulert siden november. Da gjorde den russiske politiske analytikeren Stanislav Belkovskij et intervju med den tyske avisen Die Welt. Etter det har opplysningene blitt gjentatt av blant andre The Washington Post og Moscow Times. Fredag var det den britiske avisen The Guardian som gravde videre.

- Ugjennomtrengelig nett
Ifølge Belkovskij, som viser til kilder i den russiske statsadministrasjonen, skal Putin være god for minst 230 milliarder kroner. Belkovskij sier til The Guardian at presidenten har store eierandeler i tre russiske olje- og gasselskap skjult bak et finmaskert nettverk av utenlandske selskaper.

Det opplyses om at Putin i praksis kontrollerer 37 prosent av aksjene i oljeselskapet Surgutneftegaz til en verdi av minst 110 milliarder kroner. Han skal også være i besittelse av 4,5 prosent av Gazprom og «minst 75 prosent» av det sveitsiskbaserte oljehandelselskapet Gunvor, grunnlagt av presidentens venn Gennadij Timtjenko.

- Putins navn finnes naturligvis ikke på noen dokumenter over aksjeinnehavere. Det hele er et ugjennomtrengelig nett som går gjennom utenlandske selskaper og fond. Sluttpunktet i kjeden finnes i Zug i Sveits og i Liechtenstein. Det er Putin som i siste instans tar hånd om pengene, sier Belkovskij.

Hardere maktkamp
Putin har ikke kommentert opplysningene og det har ikke lykkes The Guardian å få tak i presidentens talsmann.

Tidligere har det vært tabu å diskutere Putins formue, men diskusjonen har kommet i takt med en hardere maktkamp i Kreml mellom personer med base i sikkerhetstjenesten og militæret og en mer «liberal» fløy.

Maktkampen sies å ikke ha noe med ideologi å gjøre, men går utelukkende på forretninger. Gjennasjonaliseringen av store selskaper under Putins styre har gjort kretsen rundt presidenten til mangemillionærer, og nå frykter disse personene å miste sin økonomiske innflytelse etter Putins avgang.

- Systematisk korrupsjon
Ifølge Elena Panfilova, leder for den russiske avdelingen av organisasjonen Transparency International, har den «vilkårlige» korrupsjonen på Boris Jeltsins tid blitt erstattet av en «systematisk og institusjonalisert» korrupsjon under Putin. Presidentens nærmeste menn kontrollerer de viktigste økonomiske sektorene som olje, gass og infrastruktur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere