Putin legger omstridt oljeledning på is

Byggingen av den kontroversielle russiske gassledningen South Stream, som skulle frakte russisk gass til Europa, skrinlegges inntil videre, sier president Vladimir Putin.

01.12.14 20:54

Ankara (NTB-AFP): Grunnen er at Bulgaria ikke gir grønt lys for byggingen av den delen av gassledningen som skal gå gjennom bulgarsk territorium.

– Tatt i betraktning at vi ennå ikke har mottatt godkjennelse fra Bulgaria, så regner vi med at vi, den nåværende situasjonen i Russland tatt i betraktning, ikke kan fortsette dette prosjektet, sa Putin i Ankara mandag.

Sjefen for den russiske energigiganten Gazprom, Aleksej Miller, gikk enda lenger og sa rett etterpå at «hele South Stream-prosjektet er dødt».

– Det er over. Det var det, sa Miller kort.

EU truet med straff

Russland har planlagt bygging av South Stream-ledningen for å kunne eksportere gass til Europa uten å måtte gå gjennom Ukraina. Ledningen skulle etter planen gå fra Russland via Svartehavet og inn i Bulgaria og videre derfra til andre europeiske land.

Prosjektet, med en anslått kostnad på 277 milliarder kroner, hadde byggestart i 2012, der Putin selv sveiset sammen de første delene av rørledingen.

EU har imidlertid motsatt seg prosjektet og truer med å bøtelegge medlemsland som deltar i prosjektet, noe som har gjort at Bulgaria ikke har villet godkjenne byggeprosjektet på bulgarsk jord.

– Dumt av EU

– Vi ser at det legges hindringer i veien for at prosjektet skal bli fullført. Dersom Europa ikke vil ha det, så blir det ikke gjennomført. Men vi mener det strider mot Europas økonomiske interesser, sa Putin.

Han sa videre at det ikke er tvil om at Bulgaria er under sterkt press fra EU, som får en tredel av alle gassforsyninger fra Russland.

– Dersom Bulgaria fratas muligheten til å opptre som en selvstendig, uavhengig stat, så får de sende regningen for tapt fortjeneste til EU-kommisjonen, la Putin syrlig til.

Gassrabatt til Tyrkia

Den russiske presidenten var i den tyrkiske hovedstaden der han hadde møte med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan.

Under en felles pressekonferanse etter møtet sa Putin videre at Russland skal øke gasseksporten til Tyrkia med 3 milliarder kubikkmeter i året samtidig som gassprisen til tyrkerne kuttes med 6 prosent.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.