Putin og Porosjenko fornøyde – Merkel vil ha sanksjoner

Russlands president Vladimir Putin og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko er enige om en permanent våpenhvile. Her fra da de to møtte hverandre i Minsk i forrige uke.

Russlands president Vladimir Putin og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko er enige om en permanent våpenhvile. Her fra da de to møtte hverandre i Minsk i forrige uke. Foto: Sergej Bondarenko (Reuters/NTB scanpix)

Vanskelig situasjon for alle involverte.

Ukraina og Russland skal være fornøyde med endringene den pågående våpenhvilen har ført til. Tyskland ønsker likevel å iverksette nye sanksjoner mot Russland, men får ikke støtte fra alle EU-land.

Ifølge Ukrainas president Petro Porosjenko har Russland flyttet 70 prosent av styrkene sine tilbake til russisk side av grensen. Det kommer også gode ord om våpenhvilen fra Kreml.

Onsdag sa likevel Tysklands statsminister Andrea Merkel at EU bør iverksette de nye, varslede sanksjonene mot Russland. Merkel understreket at sanksjonene kan endres om det blir stor framgang i fredsprosessen i Ukraina. Men flere EU-land ønsker å avvente situasjonen.

– Ambassadørene fattet ingen beslutning om å implementere de nye sanksjonene mot Russland og vil møtes for nye samtaler torsdag, opplyste EU-diplomater onsdag kveld.

Tar militærkontroll

Russlands president Vladimir Putin signerte onsdag en avtale som gjør at han blir direkte leder for kommisjonen som har oppsyn med landets forsvarsindustri. Dette blir sett på som et grep for å være bedre rustet mot sanksjoner knyttet til Ukraina-krisen.

Ifølge lederen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), sveitsiske Didier Burkhalter, vil det være rimelig å gi våpenhvilen en sjanse før sanksjonene eventuelt trer i kraft.

– Jeg er sikker på at en fornuftig håndtering av situasjonen vil være å gi prosessen en sjanse, det innebærer at våpenhvilen blir respektert og at det starter en prosess som går i retning av en virkelig politisk prosess, sier Burkhalter.

Han varsler også at OSSE snart vil utplassere droner for å overvåke våpenhvilen.

På telefon med Putin

Avtalen om våpenhvile innebærer at begge parter skal frigi alle sine krigsfanger. Så langt har 700 ukrainske statsborgere blitt løslatt, men ytterligere 500 skal løslates i slutten av uken, ifølge Porosjenko.

Våpenhvilen var også tema i en telefonsamtale mellom Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin tirsdag kveld, ifølge Kremls utenrikspolitiske rådgiver Jurij Usjakov.

– I det store og det hele ble det fra vår side og ukrainsk side gitt uttrykk for at vi er fornøyd med hvordan våpenhvilen blir overholdt, selv om det er en vanskelig prosess, sier Usjakov.

Avviser løsrivelse

Likevel er regjeringen i Kiev og separatistene i øst fortsatt svært uenige om Øst-Ukrainas framtidige status. Mens opprørerne fastholder at de ønsker å løsrive seg fra Ukraina, avviser Kiev kontant at dette er et alternativ.

– Det kommer ikke på tale med noen som helst form for føderalisme eller løsrivelse, sa Porosjenko under et regjeringsmøte onsdag. Han framholdt samtidig at dette også er et premiss i avtalen som er inngått med opprørerne, det såkalte «veikartet for fred».

Han varsler at han i neste uke vil fremme et forslag for nasjonalforsamlingen som går ut på at enkelte områder i Donetsk og Luhansk får en spesiell status, men det skal kun være snakk om midlertidig selvråderett.

Dette står i skarp kontrast til en uttalelse fra separatistene.

– Vi vurderer ikke å forbli en del av Ukraina, sier Andrej Purgin, visestatsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, til nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.