NA24.no

Putin varsler Visa- og Mastercard-krig

Russlands president Vladimir Putin vil ha eget system.
Russlands president Vladimir Putin vil ha eget system. Foto: Ria Novosti
Sist oppdatert:
Vil ha eget betalingssystem.

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Russland vil opprette sitt eget nasjonale system for pengeoverføringer, sier landets president Vladimir Putin. Systemet skal være svar på vestlige straffetiltak etter russernes annektering av halvøya Krim.

De internasjonale selskapene MasterCard og Visa sluttet i forrige uke å tilby seg å utføre betalinger for kunder i Bank Rossija og flere andre russiske banker. Men tjenestene ble senere gjenopptatt for de fleste bankenes vedkommende.

Putin varslet torsdag likevel at russerne griper til mottiltak. I en samtale med framtredende russiske parlamentarikere framholdt han at straffetiltakene vil slå tilbake på de vestlige landene selv, meldte nyhetsbyråer i Moskva-.

– Det er virkelig for galt at visse selskaper har bestemt seg for å innføre restriksjoner. Jeg tror dette simpelthen vil føre til at de taper visse andeler av markedet – og det er et svært lønnsomt marked, sa den russiske presidenten.

Han pekte på at land som Japan og Kina har sine egne betalingssystemer, som fungerer svært bra. Russlands sentralbank og regjeringen i Kreml studerer nå¨hvordan Russland kan få et tilsvarende system, opplyste Putin.

Rike eiere
Kredittselskapene Visa og MasterCard innstilte uten varsel sine tjenester for kunder i blant annet banken Bank Rossiya.

Banken er den 17. største banken i Russland og er kjent for å ha tette bånd til ledelsen i Kreml. Den skal være flittig benyttet av finanstopper og statsledere i Russland. Flere er også aksjonærer i banken.

USA meldte for en uke siden at landet hadde innført sanksjoner mot banken.

Det spesielle er at amerikanske selskaper også har begynt å involvere seg i sanksjoner mot russiske topper.

Sanksjonert toppene
I forbindelse med den russiske intervensjonen på Krim-halvøya i Ukraina har USA, EU, Norge og flere andre enkeltland innført sanksjoner.

Disse er så langt i all hovedsak rettet inn mot et tyvetalls politiske ledere i Ukraina og Russland, men Obama har blant annet varslet at disse også kan bli forsterket til å gjelde mer omfattende deler av landets økonomi, hvis det viser seg å bli nødvendig.

Flere av personene som har blitt sanksjonert har latterliggjort det hele.

Les mer: - USA fryser Putins Instagram-konto

Russland har som motsvar også innført sanksjoner mot flere vestlige politikere.

Her kan du følge utviklingen i Russland direkte


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere