*Nettavisen* Økonomi.

Putins jerngrep

Foto: (Reuters/Scanpix)

Statseide Gazprom tar kontroll over det gigantiske feltet Sakhalin 2. Det er en påminnelse om risikoen ved energivirksomhet i Russland.

22.12.06 18:22

(NA24-KOMMENTAR:) Torsdag ble det klart at Gazprom kjøper like over 50 prosent i olje- og gassfeltet Sakhalin 2 fra Royal Dutch Shell og de japanske selskapene Mitsui og Mitsubishi. Prisen er 7,45 milliarder dollar, ifølge en melding fra Shell.

Nyheten var ventet, men blir nok likevel lagt merke til blant de mange som sikler etter russiske olje- og gassressurser, for eksempel Statoil og Hydro, som fortsatt håper å spille en rolle på det gigantiske gassfeltet Shtokman.

På den ene siden betaler Gazprom for andelen. Putin er tross alt ikke Stalin. Faktisk er betalingen høyere enn mange observatører trodde på forhånd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Likevel er det lite som tyder på at Shells toppsjef Jeroen van der Veer er helt ærlig når han i pressemeldingen ønsker Gazprom velkommen som ledende aksjonær - på et tidspunkt da utbyggingen nærmer seg slutten og energiprisene er svært høye.

Press fra myndighetene
Det er ingen tvil om at det er kraftig russisk press som har gitt Gazprom kontroll over feltet. Russiske myndigheter har åpenbart irritert seg over avtalen med de utenlandske selskapene, som ble inngått på 1990-tallet. Da var oljeprisen lav, og landet trengte utenlandske investeringer.

Store kostnadsoverskridelser som vil forsinke de statlige inntektene fra feltet, har ikke gjort stemningen bedre.

Etter hvert har det beleilig dukket opp stadig flere offentlige hindringer, blant annet fra miljømyndighetene, som truet fremdriften av prosjektet. Det blir spennende å se om alt dette løser seg nå som staten, gjennom Gazprom, er blitt hovedeier.

I alle fall gikk det bare et kvarter etter meldingen om Gazproms inntreden før Shell kunne sende en ny pressemelding om at de det russiske industri- og energidepartementets godkjenner et revidert budsjett for Sakhalin 2 og at partene nå regner med å bilegge alle stridigheter. Umiddelbart kom det også politiske signaler fra Kreml om at prosjektets miljøproblemer nok vil la seg løse gjennom dialog mellom partene.

Får viljen sin
Sakhalin må også sees i en større sammenheng. Mikhail Khodorkovskij, som en gang ledet Yukos, Russlands viktigste oljeselskap, sitter fortsatt i sin stusselige fangeleir i Sibir. Han sitter der på grunn av forhold Yukos neppe var alene om i de kaotiske årene etter privatiseringsbølgen i Russland.

Russland har heller ikke nølt med å bruke gassforsyningen til naboland til å få viljen sin. Det er knapt noe som å stenge en gassledning midt på vinteren hvis man vil understreke sine synspunkter.

I et land med svak beskyttelse av eiendomsretten og uklare grenser mellom næringsliv, politikk og jus, er det sjelden vanskelig for regimet å få viljen sin, hvis det er villig til å leve med dårlig PR. Og alt tyder på at Putin er villig til å ta den nødvendige omdømmekostnaden for å få det som han vil innen energisektoren. Det bør, og vil nok, mange merke seg.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Den uviktige prosenten
Ny Asia-krise?
Nyheten som druknet
En kjent og en glemt diktator
Gjedrems skandale
Bobler avslutter rentefesten
En brutal diktator og hans arv
Synser om milliarder
Tvinger medisin på sprelsk pasient
Fredspris-idyll sprekker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.