NA24.no

Putins skygge

Sist oppdatert:
Hvor mye betyr det egentlig for Helge Lund og Eivind Reiten at Russlands mest usynlige mann kommer på besøk?

I april blir det bestemt om Statoil og Hydro får delta i utbyggingen av det russiske kjempegassfeltet Shtokman. Under besøket på Hydros gassanlegg på Aukra tirsdag understreket statsminister Mikail Fradkov at beslutningen ligger hos Gazprom, og ikke hos den russiske regjeringen.

– Men det er ikke tilfeldig at jeg er her, sa Fradkov kokett.

Det kan han ha rett i. Men hvem bestemmer egentlig i Russland?

Et nettsøk på Mikail Fradkov gir et usedvanlig magert resultat til en russisk statsminister å være. Fra utnevnelsen i 2004 til besøket på Aukra tirsdag finnes det så godt som ingen referanser til forslag eller beslutninger fra den russiske regjeringssjefen.

Da Fradkov ble nominert i 2004 ble han sett på som en outsider uten sterke allianser til noen av de kjente maktmiljøene i Russland. Da Vladimir Putin ble valgt som president for første gang i 2000, fikk Fradkov sparken som handelsminister. Fire år senere ble han tatt inn i varmen igjen.

I mellomtiden hadde Putin konsolidert makten sin og blitt det ubestridte maktsenteret i russisk politikk. I løpet av kort tid ble det klart at Fradkov ikke hadde planer om å utfordre Putin. Det har han heller ikke tenkt å gjøre i energipolitikken. Dermed er det i virkeligheten president Putin både Statoil, Hydro og statsminister Jens Stoltenberg må forholde seg til.

Onsdag hadde Stoltenberg ha politiske samtaler med Fradkov. Her var både delelinjen, Svalbardsonen og lakseeksport på programmet. I tillegg tok Stoltenberg som varslet opp valget i Hviterussland, som Russland erklærte fritt og rettferdig.

Men noen større beslutninger kan man ikke regne med ble tatt under Fradkovs norgesbesøk.Først må han hjem for å snakke med sjefen sjøl. Under Den kalde krigen ble uttrykket «kremlinologi» brukt om forsøkene på å finne ut hva som skjedde bak Kremls murer. Nå er det på høy tid å pusse støvet av begrepet igjen, selv om alle vet hvem som bestemmer.

Diskuter saken i Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere