Gå til sidens hovedinnhold

Rå maktkamp i Arsenal

En amerikansk dollarmillardær truer idyllen i kong Olav og dronning Elisabeths favorittklubb.

LONDON (NA24): Mens spillerne har tatt velfortjent ferie, fortsetter kampen i London-klubben Arsenal der temperaturen i styrerommet på Emirates Stadium stiger i takt med sommerens ankomst til Storbritannia.

Det dreier seg ikke om hvilke nye spillere som kommer og om stjerne-spissen Thierry Henry forsvinner, men om det nåværende regime fortsatt skal ha kontroll over klubben eller om den amerikanske milliardæren Stanley Kroenke klarer å kjøpe seg opp i klubben.

De siste ukene har vært en typisk saga hentet fra det britiske establishment: Penger, makt, fotball og klasseskille. Arsenals styreformann de siste 25 årene heter Sir Peter Hill-Wood, en eldre fornem etonianer, altså utdannet fra Eton College. Hans far og bestefar var begge styreformenn i klubben og tilhører en steinrik familie. Hill-Woods gruppe kontrollerer 24 prosent av aksjene i Arsenal.

Trussel fra USA
Trusselen mot de distingverte og ur-engelske eierne kommer fra USA der Stanley Kroenke (59) har tonet flagg og uttalt at han vil kjøpe seg opp i Arsenal og er interessert i å overta klubben. Det fikk Hill-Wood til å uttale:

- Vi vil ikke ha slike folk i klubben!

Det er en uttalselse som er kultivert sammenlignet med hva som ble sagt da Malcom Glazer overtok Manchester United i 2005.

Stanley Kroenke har til nå sikret seg 12,19 prosent av aksjene i Arsenal. I tillegg har han støtte av David Dein (63), inntil nylig mangeårig vise-president i styret. Men Dein mistet sin posisjon fordi han ville ha Kroenke inn på eiersiden.

Dein er oppvokst i Nord-London og tjente sin formue på sukker og krydder. Det hører med til historien at han kjøpte sine 16,6 prosent av klubben av nettopp Sir Peter Hill-Wood i 1983 for 3,5 millioner kroner. Deins aksjer i Arsenal er i dag verdsatt til om lag 800 millioner kroner.

Drama i styrerommet
Vanligvis er dramaet rundt Arsenal ute på banen, noe som har inkludert stolthet, ekstase, fire cupmesterskap, tre seriemesterskap og en finale i Champions League siden manager Arsene Wenger kom til klubben i 1996. I tillegg flyttet man for et år siden inn i ny stadion med plass til 60.000 tilskuere; Emirates Stadium.

Etter at David Dein slo seg sammen med Kroenke ble dramatikken flyttet til styrerommet. Men også Wenger var oppbrakt da hans venn og nabo ble sparket fra styret, og det er ingen god idé i en klubb som tydeligvis er avhengig av franskmannens kvaliteter. Tross alt har Dein vært klubbens ansikt utad. Han er på alle kamper, også når reservelaget spiller, og han har et nært og godt forhold til lagets stjerne-spillere, ikke minst Thierry Henry.

Han levde for Arsenal
I dagene etter at Dein fikk sparken var det umulig å få tak i ham på telefonen. Det viste seg at ledelsen i klubben, etter ordre fra styret, med øyeblikkelig virkning hadde kansellert mobil-abonnementet som Dein disponerte i mobil-selskapet O2, som er sponsor i Arsenal.

Et par uker senere var også gullskiltet på plassen til Dein på Emirates Stadium forsvunnet.

- Dein er en sann Arsenal-fan som levde for klubben. Nå har han lite å leve for, sa en venn til velrennomerte The Times.

Dollar-milliardæren Stanley Kroenke – også kjent som «Silent Stanley» - er allerede inn i den amerikanske sportsindustrien. Han eier fotball-klubben Colorado Rapids og klubber innen basketball og ishockey.

Bak Kroenkes mustasje og stille vesen finner man en hensynsløs business-hjerne. Av Forbes er Kroenke rangert som verdens 48. rikeste person. I tillegg er kona Ann Walton på 336.plass, og en av arvingene til supermared-kjeden Wal-Mart. Realistisk sett har ekteparet Kroenke råd til å kjøpe Arsenal.

Penger til spiller-kjøp
Årsaken til at David Dain inngikk pakt med Kroenke, er at briten innser at Arsenal trenger fersk kapital for å kjempe helt i toppen av engelsk og europisk fotball. Mens Chelsea, Liverpool og Manchester United har penger til å kjøpe noen av verdens beste spillere, har Arsenal prioritert å bygge ny stadion og utvikle sine egne spillere. Det endte med en 4. plass i årets Premier League.

Uheldigvis for Dein var ikke resten av styret enig i hans tankegang, og under et dramatisk møte den 18. april ble han tvunget til å forlate styret.

Situasjonen i Arsenal er også noe komisk. Begge sider synes å ha den aller beste intensjon for klubben. Man er bare uenig om hvilken idé som er best. Arsenal er kjent som en gentlemens klubb i britisk fotball. Den er veldrevet, har rike og glamorøse eiere og et VIP-område på Emirates som mer minner om en bank enn en fotballklubb. Selv dronning Elizabeth er Arsenal-fan, som også vår egen kong Olav var det.

Men det som har skjedd de siste ukene er lite kultivert og viser bare hvor bittert situasjonen kan bli selv i den mest veldrevne fotballklubb.

Fansen avgjør maktkamp
For Arsenal-fansen er de to siste års resultater ikke godt nok og mange tror det nettopp blir horden av Arsenal-supportere som avgjør maktkampen. I likhet med David Dein har tilhengerne lagt merke til at utenlandsk kapital ikke behøver å være en dårlig idé. Fansen vil oppleve nye triumfer og de elsker Arsenal fordi klubben engang var en av verdens beste. Og hva er galt med en neve dollar hvis det kan føre Arsenal tilbake til topps?

Dersom Dein og Kroenke slår seg sammen kontrollerer de mer enn 26 prosent av aksjene i Arsenal, noe som sannsynlig også fører til at David Dein igjen tar plass i en av skinnstolene i styrerommet, som er laget av mahogni og mest av alt minner om en gentlemens klubb. Gull-skiltet med navnet David Dein kan være på plass igjen i direktør-boksen før Arsenal spiller sin neste hjemmekamp.

Men idyllen i gentlemen-klubben har slått sprekker.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot