NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

Rådene som kostet skjorta

Sist oppdatert:
Proffene anbefalte aksjer som har rast 30 prosent. Oslo Børs er ned bare det halve i samme periode.

I oktober spurte NA24 landets profesjonelle meglerhus om fem aksjeanbefalinger med et tidsperspektiv fram til 22. desember. Så langt er alle i kraftig minus.

NA24 - din næringslivsavis

Snittet for alle aksjene anbefalt av alle meglerhusene er ned 30,4 prosent. Til sammenlikning er hovedindeksen på Oslo Børs ned 14 prosent i denne perioden.

Pareto best
Analysesjef Rune Juliussen i meglerhuset Pareto Securities kommer så langt best ut i porteføljen blant Norges beste meglerhus. Han har et papirtap på bare 18,94 prosent.

- Føler fortsatt dette er en god portefølje, men vi undervurderte risken i DnB Nor, sier Juliussen til NA24.

Bankkjempen har et fall på 27,5 prosent i perioden.

- Noen selskaper som du angrer på i dag?

- DnB – bytter med Norsk Hydro om jeg må lage en portefølje i dag – de andre står, sier han.

En vinner
Pareto er det eneste meglerhuset som klarte å velge én vinner. I det ekstremt ruglete aksjemarkedet børsen har opplevd siden anbefalingene kom, har denne aksjen steget med 2,8 prosent.

- Prosafe fikk mye juling tidlig i høst, samt de har en businessmodell som historisk har vært lite syklisk, sier Paretos analysesjef.

Gjødselselskapet Yara var det dårligste valget hos Pareto som er ned 39,1 prosent i perioden 13. oktober til og med 1. desember. Fire av fem meglerhus hadde selskapet på sine liste over anbefalinger i markedet.

Det har kostet dyrt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Dårligst ut
Analysesjef Håvard Nesheim i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets innrømmer at deres portefølje er meget svak.

- Det har vært veldig vanskelig med enkeltaksjer i år, sier han til NA24.

- Noen selskaper som du angrer på i dag?

- De to aksjene som kommer dårligst ut i vår portefølje har på mange måter ødelagt for seg selv (red. anm. Telenor og Songa). Man blir knust når man kommer med en emisjon i et slikt marked, som vi faktisk mener kunne vært unngått. Det kom meget overraskende på markedet og reflekteres i aksjekursen, sier han.

Porteføljen er ned 39,56 prosent og verst er Songa med en skrell på 57,5 prosent. Yara var også en av meglerhusets anbefalinger.

- Det er et godt selskap med sterk underliggende etterspørsel, sa analysesjef Nesheim til NA24 i oktober.

Kraftig minus
Meglerhuset DnB Nor Markets kommer på 4. plass blant meglerhusene. Det brant seg også på kurskatastrofen i Songa etter at emisjonsnyhetene ble kjent.

Meglerhuset har en porteføljenedgang på 33,52 prosent. Det vil si at hvis du satset en million kroner på råd fra DnB ville du nå ha hatt et papirtap på 335.000 kroner før fradrag.

På bronseplass kommer det kriserammede meglerhuset Carnegie med en nedgang på 29,63 prosent. Verst ut der er deres anbefalinger av Yara og riggselskapet Seadrill.

Arctic kommer på andreplass i juleporteføljen, men analysesjef Gaute Eie ga disse rådene i et 2-3 års perspektiv. De bommet også kraftig på Telenor, men vinner på den lille nedgangen på 5,1 prosent i oljekjempen StatoilHydro.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere