Gå til sidens hovedinnhold

Råder styret i Danske Bank til å saksøke sjefene etter skandalen til 200 milliarder euro

Finans- og juridisk rådgiver Hermes EOS råder styret i Danske Bank til å saksøke sjefene ansvarlig for hvitvaskingsskandalen.

Hermes EOS vil ha en lignende prosess til den giganten Siemens kjørte etter sin egen korrupsjonsskandale. Siemens saksøkte flere i toppledelsen, inkludert tidligere toppledere og styreformenn og styremedlemmer. Det skriver Financial Times mandag.

Hermes EOS var også rådgiveren som drev frem omfattende juridiske prosesser etter skandalene i Volkswagen, Deutsche Bank og Rio Tinto.

- Styret må undersøke om topplederne har brutt noen av sine plikter og om de med det er ansvarlig overfor Danske Bank. De må se på om det er åpenbart at noen av de involverte burde ha opptrådt annereledes, sier Hermes EOS-sjef Hans Hirt til Financial Times.

Norsk toppsjef og norsk styremedlem og Schibsted-topp i trøbbel

Danske Banks norske konsernsjef, Thomas Borgen, har erkjent at kontrollrutinene til banken ikke var gode nok etter hvitvaskingsskandalen, og gikk frivillig av som toppsjef.

Schibsted-topp Rolv Erik Ryssdal er også sentral i den enorme hvitvaskingsskandalen. Svenske Resumé antyder nå Rolv Erik Ryssdal må følge med den norske toppsjefen i Danske Bank og gå av.

- Hendelsesrik uke for Ryssdal - kan bli tvunget til å forlate styret, skriver Resumé. Les mer i saken: Hvitvaskingsskandalen: - Schibsted-topp Rolv Erik Ryssdal kan bli tvunget til å forlate styret

Ligger an til fet sluttpakke

Borgen ser ifølge danske medier frem til en lukrativ sluttpakke. Når han selv sier opp, og ikke blir avskjediget eller forvist, får han i henhold til kontrakten med seg lønn for tolv måneder.

I 2017 fikk Borgen en samlet lønn på 17,4 millioner danske kroner, hvorav 11,5 millioner var lønn, 2,2 millioner var pensjon, mens bonuser i form av penger og aksjer utgjorde 3,7 millioner kroner.

I henhold til kontrakten kan altså Borgen forlate banken med minst 13,7 millioner kroner, som er grunnlønnen, ifølge Børsen.dk.

Videre vil han kunne beholde sine aksjer, samt aksjer han har fått som en del av sitt incitamentprogram, skriver avisen.

Ved utgangen av 2017 hadde Borgen 18.121 aksjer i sitt incitamentprogram og eide selv 40.902 aksjer. Det tilsvarer en samlet verdi på 9,6 millioner kroner i dagens kurs.

Enormt omfang

86 prosent av transaksjonene på 1.500 milliarder kroner som har gått via Danske Banks filial i Estland, anses som mistenkelige, ifølge Jyske Banks analyse.

Den omfattende hvitvaskingssaken har gitt Danske Bank, Danmarks største bank, en stor ripe i lakken. Aksjekursen har gått markert ned.

– Konklusjonene i Danske Banks undersøkelser av hvitvaskingssaken etterlot en rekke ubesvarte spørsmål, spesielt angående omfanget av de kriminelle forholdene, skriver Jyske Bank i en analyse torsdag.

Danske Bank la onsdag fram en rapport om hvitvaskingsanklagene, som knytter seg til filialen i Estland. Bankens interne undersøkelse er basert på 15.000 kundeforhold og konkluderer med at 200 milliarder euro, rundt 1.500 milliarder danske kroner, passerte gjennom filialen fra 2007 til 2015. Men Danske Bank har ikke kunnet anslå hvor mange av disse transaksjonene som anses som mistenkelige.

Les også

Hvitvaskingsskandalen: - Schibsted-topp Rolv Erik Ryssdal kan bli tvunget til å forlate styret

Kommentarer til denne saken